Tech

Ingyen tárhelyet ad a Google a biztonságért cserébe

Nem kell mást tennünk, mint ellenőrizni a fiókunk biztonsági beállításait, és máris jár az ajándék.

Február 9-e többek között a Biztonságosabb Internet Napja, és ennek apropóján a Google egy speciális akcióval kedveskedik az internet népének. Hasonló promóciót már tavaly is indított a keresőóriás, a célja pedig az, hogy felhívja a felhasználók figyelmét néhány alapvető biztonsági funkcióra és elvre.

Ha önnek van bármilyen Google felhasználói fiókja, és ellátogat a hozzájuk kapcsolódó biztonsági beállítások aloldalára, egy néhány perces folyamat során átnézhetjük az általunk igénybe vett szolgáltatásokhoz kapcsolódó védelmi lehetőségeket, és ha valami nincs még beállítva, pótolhatjuk a dolgot. A végén pedig jön az ajándék.

Jó esetben ezt látjuk a gyors ellenőrzés végén.
Jó esetben ezt látjuk a gyors ellenőrzés végén.

Többek között érdemes odafigyelni arra, hogy legyen egy visszaállításhoz használt telefonszám és egy másodlagos e-mail cím, illetve egy biztonsági kérdés-válasz páros. Ezek akkor jönnek jól, ha valamilyen műszaki hiba, vagy hackelési kísérlet miatt megsérülne a felhasználói fiók, vagy elvesznének a leveleink. Ezután átnézhetjük, milyen eszközök kapcsolódnak a Google fiókunkhoz – itt értelemszerűen csak az maradjon, amit tényleg használunk, ha olyan telefont, számítógépet látunk a listában, ami nem ismerős, vagy már nem nálunk van, lőjük le az elérését. Ezután bekapcsolhatjuk a Google fejlettebb bejelentkezési technológiáját (hacsak már nem kapcsoltuk be tavaly ugyanekkor), majd végignézhetjük azokat az alkalmazásokat, amelyek valamilyen szintű hozzáférést kaptak Google fiókunkhoz (ezek általában androidos mobilappok, a Chrome böngésző, vagy a Chromecast médiaeszköz lehet).

A biztonság megerősítése mellett ezt a gyors csekkolást azért is érdemes végigcsinálni, mert a résztvevők automatikusan 2 gigabájtnyi extra tárhelyet kapnak a Google Drive felhő-tárhelyben. Ha valaki részt vett a tavalyi ellenőrzésen, akkor sajnos “csak” a tavalyi 2 GB hosszabbítása jár, de ezt sem érdemes elveszíteni, ez a pár percnyi odafigyelés pedig tényleg megéri. Szóval katt ide, irány az ajándék tárhely, és a fokozott biztonság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik