Tech

A robotporszívós gyártó megunta a katonáskodást

Az iRobot számára nem volt kifizetődő a katonai felhasználásra készített termékek piaca, szóval maradnak a robotporszívóknál.

A háziasszonyok hálás szívvel gondolhatnak az iRobot nevű cégre, mely elárasztotta a piacot automata porszívóival, így marad idő másra, például a költői vénájú gyerekkel felmenni a padlásra. Azt azonban kevesebben tudják, hogy az iRobot nem csak a Roomba nevű háztartási eszközt gyártja, hanem van egy katonai részlege is: itt is robotokkal foglalkoztak, de úgy tűnik, a porszívó sokkal jobb üzlet a hadseregnél, így a gyártó már inkább temetné a military-részleget.

Pedig azt hihetnénk, hogy az USA hadseregével szerződni legalább akkora aranybánya, mint kaszinókat üzemeltetni Magyarországon, de ez nem így van, és az iRobot pontosan ezért adná el hadászati divízióját, amit egyébként 1998 óta üzemeltetett, a DARPA megbízásait teljesítve. Így például van egy 286 millió dolláros szerződésük, ami egy olyan robot gyártására vonatkozik, mely képes megtalálni és hatástalanítani a bombákat, illetve egyéb veszélyes helyeken is elláthatja feladatát. Ugye milyen sok pénznek hangzik?

irobot_2

De ezen a területen egyáltalán nem az, hiszen az iRobot csak a Roomba porszívó kifejlesztésére tizenötször többet költött, nem is beszélve az olyan szerkezetekről, mint a 110 FirstLook, a sugárzást is bíró 510 PackBot, illetve a 710 Kobra, ami több méter magasra képes nyújtózni, és akár 70 kilót is elcipelget, ha szükséges. Úgy tudni, hogy vevőként az Arlington Capital Partners jelentkezett, akik 45 millió dollárt fizetnének, és néhány hónapon belül megszülethet az adásvételi szerződés.

Végezetül pedig szabadjon megemlíteni, de tényleg csak egy vidám kis kitérőként, hogy amikor a porszívógyártó katonai robotokat gyárt, az kicsit olyan, mint az “átkosban” a konvektorgyár, ami pillanatok alatt át tudott állni tankok előállítására. Mindegy is, a lényeg az, hogy a történetnek egyetlen tanulsága van: a háziasszonyokból álló felvevőpiac ezek szerint sokkal jobb a katonákénál, avagy takaríts, ne háborúzz!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik