Tech

A Google napelemes drónról szórná az internetet

Ahová nem jut el a drót, oda elérhet a drón - a nagyra törő terv olyan helyekre vinne internetet, ahová más módszerrel nem megoldható.

Bármilyen hihetetlen, a Földön vannak még olyan területek, ahol élnek emberek, de mégsincs internet. Természetesen ezt most szarkasztikusan mondjuk, ám tény, hogy egy átlagos társadalomban alapvetőnek számít a világszőttes elérése, és az olyan nagy cégek, mint a Google vagy a Facebook, keményen rajta vannak, hogy valamilyen módon a világ minden szegletében elérést biztosítsanak a nethez.

A Google-nek van egy Project Skybender nevű programja, melynek lényege, hogy drónokról szórnák az 5G-s internetet, ami negyvenszer gyorsabb sebességet biztosítana, mint az LTE, ráadásul Jacques Rudell professzor (University of Washington) szerint van egy olyan előnye, hogy nem a mobiltelefonok által telezsúfolt spektrumot használja. A technológia hátránya viszont, hogy csekélyebb hatósugárral bír, mint a mobilos jelek, éppen ezért gondolja azt a Google, hogy a drónok nyújthatják a megfelelő megoldást. Csak érdekességként említjük, hogy a DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) 2012 óta kísérletezik valami hasonlóval.

google drone

A Google a Project Skybender nevű programját Új-Mexikóból, a Virgin Galactic űrállomásáról vezérli, és jelenleg a 2014-ben felvásárolt Titan Aerospace által fejlesztett Titan 50 (Centaur) nevű drónt használja. A még kihasználatlan piac fontosságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a Facebook is serényen dolgozik a saját projektjén, ami szintén a drónokat hívja segítségül. Zuckerberg drónja az Aquila névre hallgat, és napelemei segítségével akár három hónapig képes a levegőben maradni.

A Google esetében nem ez az első kísérlet a levegőből “szórt” internetre, a Project Loon például óriási ballonokról látna el nehezen megközelíthető helyeket némi sávszélességgel. Ezek a levegő magasabb rétegeiben, viszonylag helyhez kötötten lebegnének egy adott terület fölött, és a kísérletek mostani állapotában akár száz napig is képesek a levegőben maradni, mielőtt a földre kellene hívni őket némi agyusztálásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik