Tech

A Microsoft alapítójának hajója tönkrevágott egy korallzátonyt

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 01. 30. 12:00

A dolog fonákja, hogy az üzletember épp a tengerek megmentésének szószólója.

Paul Allen, a Microsoft társalapítója a Kajmán-szigetekhez tartozó tengerszakaszon hajózott az MV Tatoosh nevű, 91 méter hosszú jahtjával, amikor véletlenül sikerült beletrafálnia a vízfelszín közelében húzódó egyik korallzátonyba. A helyi hatóságok szerint a hajó közel 1300 négyzetméternyit szakított le az óceáni ökoszisztéma szempontjából kifejezetten fontos, védett korall-képződményből, ez a teljes kiterjedésének 80 százaléka.

A hírt Allen befektetési cége, a Vulcan is megerősítette egy közleményben, hogy január 14-én egy búvár hívta fel a legénység figyelmét valami rendellenesre. Amikor megvizsgálták az esetet, kiderült, hogy egy félig felhúzott horgony lánca szántotta végig a zátonyt, gyakorlatilag leszaggatva annak legnagyobb részét.

Az érintett terület a sziget bal oldalától nem messze, a kép közepén található

Az incidens már csak azért is kifejezetten ciki Allen számára, mert egyrészt a hírek szerint ő maga nem is tartózkodott a hajón a sajnálatos eset idején, másrészt ő és egyik alapítványa épp az óceánok megmentéséért, a pusztuló állati és növényi fajok megóvásáért kampányol. A szakértők szerint a környezetkárosításért 600 000 dolláros büntetést is kiszabhatnak az üzletemberre, aki mondjuk nem a pénzügyi vesztgeség miatt fog szomorkodni, személyes vagyonát ugyanis a Forbes 17,4 milliárd dollárra becsüli.

Egyébként még mindig nem Allen lesz így a legnagyobb összegre büntetett környezetkárosíto: az egykori botrány-szoftver, a Napster alapítója, Sean Parker 2013-ban 2,5 millió dollárt fizetett azért, mert egy kaliforniai védett erdőt irtottak ki az esküvője kedvéért, ekkor egy elhagyatott kastély mását alakították ki a természetvédelmi terület kellős közepén.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2011. november 26.
Transzparenst tartó résztvevő az Anker közben. Néma tanú bábukkal, a nők elleni erőszak szimbólumaival vonultak civilszervezetek tagjai a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen elnevezésű rendezvénysorozat figyelemfelhívó és megemlékező felvonulásán, az Anker Klubból a Liszt Ferenc térre. Az Európa Tanács adatai szerint Európában naponta minden ötödik nő szenved el erőszakot.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.