Tech

Nem terrorcselekményt, művészetet takar a titkos videó

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 01. 25. 07:00

Emlékeznek a tavaly októberi, Lengyelországban talált titokzatos videóra, amelyben az a bizonyos pestisdoktor szerepelt? Megérkezett a videó folytatása.

Ahogy az internet, és a rajta található különféle multimédiás és egyéb szolgáltatások egyre jobban behálózzák az életünket, a cicás videókat és vicces mémeket feltöltögetők mellett léteznek sokkal furcsább szokásokkal megáldott tartalommegosztók is. YouTube-on és különféle közösségi oldalakon terjednek olyan furcsa képek, videók és egyéb rejtvények, amelyeket néha teljesen lehetetlen megfejteni, az internetezők pedig csak néznek ki a fejükből, hogy pontosan mit is akart elérni velük az alkotójuk.

2015 legnagyobb kriptorejtélyeit nemrég összefoglaltuk egy cikkben, ehhez képest az idei év már az első hónapban erősen indít. Nem csak a titokzatos Cicada hozott ki egy új rejtvényt, hanem folytatódik az ún. „lengyel boríték” esete is. A 11b-x-1371 néven is elhíresült történet egy tavaly októberben felfedezett videó nyomán robbant ki (ennek azonosítója az előbb említett kódszám). A furcsa, zajokkal és effektekkel tarkított film középpontjában egy középkori pestisdoktornak öltözött illető áll, a rejtélyt pedig csak mélyítik a pillanatokra megjelenő utalások, üzenetek és jelképek. Ilyen például az elrejtett „kill the president” felirat, illetve a spektrogramból felfedezhető,  gyilkosságokat ábrázoló fényképek számos órát elvettek az emberek életéből és egyben tökéletes fogódzkodót is adtak mind a bulvár-, mind pedig a szakosodott fórumok olvasóinak. Nézzük meg tehát először a tavalyi videót:

Említettük már Parker Wright nevét– őt kapcsolták korábban az egyik olyan YouTube-csatornához, ahova az eredeti videót feltöltötték. Most egy új Twitter-fiók jelent meg Parker Warner Wright nevével fémjelezve, ahol 2015 utolsó napján új videót posztoltak – az eredeti pestisdoktorral és számos más motívummal együtt.

A 11b-3-1369 jelű videó bizonyította azt, amit többen sejtettek, hogy tényleg Wright van a megfejtendő üzenet mögött – a minderről beszámoló Daily Dot pedig azt is hozzáteszi: az is kiderült, hogy az anyag nem terrorcselekményhez kapcsolódik, hanem gyakorlatilag egy művészeti projektről van szó.

Wrightot a webes magazin szerkesztői kapták el egy beszélgetésre, amelyből kiderült, hogy:
– természetesen nem ez az igazi neve
– állítása szerint Lengyelországban él, amerikai állampolgársága van
– az első videót három helyről indította: az eredetit a 4chanre töltötte fel, kettőt pedig CD-n hagyott Lengyelország két pontján: egy parkban, illetve egy metrószerelvényben
– a 11b-x-1371 az első videója, ehhez pedig több folytatást is tervezett, a fentebb is látható 11b-3-1369 jelzésű videó pedig egyenes ági folytatása az első résznek

A terrorveszéllyel kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: amerikai állampolgárként természetesen tudta, hogy milyen jogai vannak, amikor egy ilyen projektbe vágta a fejszéjét. Véleménye szerint a művészet ilyen esetekben egy jól védett médium – minél erősebb politikai tartalma van a szövegnek vagy üzenetnek, annál védettebb. Emellett úgy tudja, a hatóságok “szórakoznak” az alkotásain. Igen, legjobb tudomása szerint a hatóságok szórakoznak, de nem aggódnak: ha majd aggódni kezdenek, tudatni fogják vele.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.