Tech

Videón az automata drón bravúros leszállása

Ezek a drónok egyre ügyesebbek, és most már akár úgy is képesek landolni, hogy a leszállópálya mozog. Már csak az kellene, hogy chemtrailt is tudjanak szórni.

Az ember nélküli repülőszerkezetek (népies nevükön drónok) folyamatosan fejlődnek, és már messze nem csak billegős, a levegőben céltalanul zajongó valamik, hanem egyre több funkcióval bírnak, és képességeik is sokkal jobbak, mint néhány évvel ezelőtt.

Biztosan vannak, akik emlékeznek még a Knight Rider című sorozatra (az egyik kereskedelmi csatornán most is adják minden délelőtt), abban volt az a jelenet, amikor Michael (a nagy és hatalmas, de mára kissé megfáradt David Hasselhoff) egy mozgó kamionba hajtott be, ahol aztán mindenféle futurisztikus – mai szemmel totál retro – műszerek között ötlötték ki Devonnal, hogy miként fogják lépre csalni a rossz fiúkat. Most valami hasonlót hajtott végre egy drón is, amikor olyan autó tetején landolt, ami bő 70 km/h-s sebességgel haladt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a repülőeszköznek valós időben, folyamatosan számolgatnia kellett, valamint folyamatosan alkalmazkodni a változó körülményekhez, hogy ne zúzódjon porrá az elvétett leszállás után. Ebből is látszik, hogy milyen komoly tempóban fejlődnek ezek a szerkezetek, mert míg nemrég az is csoda volt, hogy van olyan algoritmus, mellyel kikerülik az akadályokat, mostanra odáig jutottak, hogy mozgó leszállópályán is képesek landolni mindenféle emberi beavatkozás nélkül.

Mindez a Német Űrkutatási Központ projektje volt, mely egyébként nem kezdő a szakmában, hiszen olyan rendszert fejlesztett ki, ami az ultrakönnyű és igen törékeny, napenergiával működő repülőkhöz lett kitalálva, márpedig ezeknél elég fontos, hogy pontos legyen a landolás, különben hamar darabokra törnek. A videón látható mutatvány sikeres végrehajtása érdekében egy kamerát szereltek a drónra, ami az autó tetején lévő, leginkább QR-kódra hasonlító jelzés alapján tájékozódott.

Hogy ennek mi a gyakorlati haszna, az még kérdéses, de mégis kiváló példa arra, hogy precíz, pontos manőverezésre képesek, ami bármilyen vészhelyzetben jól jöhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik