Tech

Videón az automata drón bravúros leszállása

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 01. 21. 08:00

Ezek a drónok egyre ügyesebbek, és most már akár úgy is képesek landolni, hogy a leszállópálya mozog. Már csak az kellene, hogy chemtrailt is tudjanak szórni.

Az ember nélküli repülőszerkezetek (népies nevükön drónok) folyamatosan fejlődnek, és már messze nem csak billegős, a levegőben céltalanul zajongó valamik, hanem egyre több funkcióval bírnak, és képességeik is sokkal jobbak, mint néhány évvel ezelőtt.

Biztosan vannak, akik emlékeznek még a Knight Rider című sorozatra (az egyik kereskedelmi csatornán most is adják minden délelőtt), abban volt az a jelenet, amikor Michael (a nagy és hatalmas, de mára kissé megfáradt David Hasselhoff) egy mozgó kamionba hajtott be, ahol aztán mindenféle futurisztikus – mai szemmel totál retro – műszerek között ötlötték ki Devonnal, hogy miként fogják lépre csalni a rossz fiúkat. Most valami hasonlót hajtott végre egy drón is, amikor olyan autó tetején landolt, ami bő 70 km/h-s sebességgel haladt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a repülőeszköznek valós időben, folyamatosan számolgatnia kellett, valamint folyamatosan alkalmazkodni a változó körülményekhez, hogy ne zúzódjon porrá az elvétett leszállás után. Ebből is látszik, hogy milyen komoly tempóban fejlődnek ezek a szerkezetek, mert míg nemrég az is csoda volt, hogy van olyan algoritmus, mellyel kikerülik az akadályokat, mostanra odáig jutottak, hogy mozgó leszállópályán is képesek landolni mindenféle emberi beavatkozás nélkül.

Mindez a Német Űrkutatási Központ projektje volt, mely egyébként nem kezdő a szakmában, hiszen olyan rendszert fejlesztett ki, ami az ultrakönnyű és igen törékeny, napenergiával működő repülőkhöz lett kitalálva, márpedig ezeknél elég fontos, hogy pontos legyen a landolás, különben hamar darabokra törnek. A videón látható mutatvány sikeres végrehajtása érdekében egy kamerát szereltek a drónra, ami az autó tetején lévő, leginkább QR-kódra hasonlító jelzés alapján tájékozódott.

Hogy ennek mi a gyakorlati haszna, az még kérdéses, de mégis kiváló példa arra, hogy precíz, pontos manőverezésre képesek, ami bármilyen vészhelyzetben jól jöhet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.