Tech

Erőset zuhant tavaly év végén a PC piac

Valamelyest folyamatosan csökkennek a PC eladások, de 2015 vége még így is keményre sikeredett.

Évek óta hallani arról, hogy a PC-piac gyengélkedik, egyre kevesebb asztali gépet és notebookot értékesítenek a gyártók. Hogy ennek pontosan mi az oka, az persze jó kérdés – egy ideig a tabletek előretörését tartották a legfontosabb hatásnak, de azóta már az is látszik, hogy a táblagépek egyáltalán nem villantottak olyan hatalmas sikert, mint amit vártak tőlük.

Nézzük mindezt számszerűen az IDC előzetes összesítései alapján:

pc-piac-2015-02

A csúcson még mindig az IBM PC-üzletágának örökségével ügyesen sáfárkodó kínai Lenovo áll, bár a 2014-es év végi időszakhoz képest valamelyest csökkentek az eladásaik. Az egykori PC-király, a HP viszont továbbra sem tudott visszakapaszkodni a trónra, sőt még a Lenovónál is nagyobb csökkenést könyvelhetett el. Óvatosan lejtmenetben van a Dell is a harmadik helyen, viszont a negyedik és ötödik helyen szinte holtversenyben álló ASUS és Apple egyaránt hangyalábnyi növekedésre is képes volt. Az első öt helyezetten kívül a többi gyártó összességében még nagyobbat zuhant, így jön ki a kissé hervasztó végeredmény: 2014 ünnepi időszakához képest egy évvel később 10,6 százalékkal kevesebb PC fogyott világszerte.

Leginkább az lehet a lassulás oka, hogy a gyártók túl jó PC-ket készítenek. Furcsán hangzik? Pedig egyszerű: egy 2-3 éves laptoppal teljesen simán el lehet végezni még ma is minden fontos feladatot az irodában, már ezek is lejátszották a full HD filmeket, és a Photoshop, vagy egyéb professzionális szoftverek 2015-ös verziói is tökéletesen futnak egy 2012-ben vásárolt gépen. Szóval egyszerűen nincs sok ok egy új gép vásárlására. Talán a játékosok lehetnek ez alól kivételek, hiszen az új játékok egyre izmosabb hardvert igényelnek – itt azonban a játékkonzolok már úgyis megdézsmálták a PC-piacot. Ha pedig valaki csak azért panaszkodik a 2-3 éves gépére, mert gyorsabban merül az akku, vagy kopik a billentyűzet, egyszerűbb és olcsóbb az alkatrészt kicserélni, mint egy teljesen új PC-t vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik