Tech

A Facebook 12. születésnapja a barátságról szól

Mark Zuckerberg már most megkezdte az ünneplést, pedig a közösségi oldal csak február 4-én lesz 12 éves.

A Facebook alapítója egy új üzenetet tett közzé saját profilján, melyben jelzi, hogy csupán három hét, és itt a közösségi oldal létrehozásának tizenkettedik évfordulója. Zuck megemlíti, hogy 2004 januárjában írta meg az első sorokat a Facebook kódjáhozm, és akkoriban csak azt remélte, hogy az egyetem tanulóit tudja hatékonyabban összekötni az általa megálmodott szolgáltatással. Oké, az életrajzi filmből azért azt is tudjuk, hogy csajozni akart, de ezt most a szülinapi pátosz szellemében engedjük is el.

Lényeg a lényeg, 12 évvel később egy kampusznál azért valamivel többen, úgy másfél milliárdan használják a Facebookot, Zuckerberg szavaival élve “arra, hogy barátaikkal, ismerőseikkel és szeretteikkel kapcsolatban maradhassanak”. Itt is beszúrhatjuk persze, hogy arra is, meg kőkemény marketingre, de szülinap jön, vagy mi, szóval ezt is hagyjuk csak említés szintjén.

facebook-12-02

A fiatal milliárdos szava persze minden szarkazmus ellenére valós példákon alapulnak: Zuckerberg szerint naponta változtatja meg a világot a tény, hogy mennyi szeretetet és kedvességet osztanak meg egymással az emberek Facebookon, és most tényleg hagyjuk a trollokat, bérkommentelőket és gyűlöletkeltőket – őket kiszórja a rendszer, vagy saját embertársaik, legalábbis remélhetőleg.

Zuckerberg a Facebook barátokat összekötő funkciójából kiindulva szeretné, ha február 4-e a születésnap mellett a barátok napja is lenne, amikor mindenki megünnepli azokat a barátokat, akik fontos változást jelentettek az életükben. És azért nézzünk magunkba, ilyet mindenki talál saját ismeretségi körében, szóval akár ki is mutathatja az efelett érzett örömét. Zuck egyébként a #friendsday címkét használja, így buzdítva mindenkit arra, hogy ha február 4-én szöveges postban, vagy egy közös képpel köszöntik egy fontos barátjukat, használják ők is ezt a hashtaget.

A Facebook vezetőjének bejegyzését a cikk megírásáig már csaknem 423 ezren lájkolták, szóval azért van még remény a Föld megmenekülésére, legalábbis lelkileg. Érdemes a kommentek közé is benézni, a legnépszerűbbet például épp Edward Zuckerberg, Mark apja írta, aki szintén büszke arra, hányféle módon segítette a Facebook emberek egymásra találását, vagy elszakadt kapcsolatok újraindítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik