Tech

Saját 360 fokos kamerán dolgozik a Samsung

A Samsungnak nem elég, hogy van saját virtuális valósága, még egy saját, mindent látó kamerát is szeretne hozzá.

Miközben sokak szerint az idei év a virtuális valóságé lesz, a gyártók egy része nem csak a VR-szemüvegekre és a virtuális világok befogadására alkalmas eszközöket készít, hanem olyanokat is, amelyekkel maguk a felhasználók készíthetnek a hagyományos médiatípusoknál kiterjedtebb tartalmakat.  Így akár a saját virtuális valóságukat is megteremthetik, például egy 360 fokos kamerával.

A Nikon már be is jelentette KeyMission 360 névvel a saját megoldását a teljesen körbenézős videók készítésére,  de a jelek szerint a Samsung sem kíván lemaradni, bár most még csak annyit tudni, hogy levédette a “Gear 360” nevet, és ebből arra lehet következtetni, hogy nem okostelefonról, hanem valamilyen kameráról beszélünk, ami esetleg a koreai gyártó Gear VR-ével hozható kapcsolatba, tehát a virtuális valósághoz is köze lehet.

360 degree camera

Érdemes felidézni, hogy néhány évvel ezelőtt a Samsung bemutatta a Project Beyondot, ami alapvetően egy olyan eszköz prototípusa volt, mellyel 360 fokos videókat lehetett volna készíteni a Gear VR-hez, így most a spekulációk szerint a Gear 360 ennek a projektnek a tömeggyártásra alkalmas, végleges verziója lehet. A 360 fokos kamerák piacán egyébként is van némi mozgás, hiszen a YouTube és a Facebook egyaránt lehetőséget ad már ilyen “szabadon nézhető” videók feltöltésére, de az Oculus Rift, a HTC Hive, és a PlayStation VR biztosan felpörgeti ezt a szegmenst, így várható, hogy a hypevonatra a Samsungon és a Nikonon kívül fel kíván ugrani még néhány másik cég. Ami nekünk már csak azért is jó, mert így legalább olcsóbbak lesznek a hardverek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik