Tech

Még egy lépéssel közelebb vagyunk a repülő autóhoz

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2015. 12. 30. 06:00

Henry Ford 1940-ben jósolta meg a repülő autót, Harrison Ford 1982-ben mutatta meg a filmvásznon, hogy enni is lehet benne: 2016-ban pedig kezdődhetnek a tesztrepülések.

Az amerikai polgári légügyi hatóság, a FAA a napokban engedélyezte a tesztrepülési engedélyt a Terrafugia cég még 2011-ben bemutatott járműve, a TF-X számára. A Slate híroldal még arról számolt be 2011-ben, hogy hamarosan látótávolságon belül, garázsunkban, utcánk előtt vagy a fejünk felett köszönnek majd szembe a repülő autók, mindez azonban lehetetlen volt a légügyi hatóságok engedélye nélkül.

A FAA engedélye a repülő autó tesztverziójára szól: míg az eredeti változatban négy ember is helyet foglalhat, a tesztváltozatban nem ülhet ember. A tesztekhez a jármű méretét és súlyát is korlátozták: a mini TF-X-ek súlya nem haladhatja meg a 25 kilót, méretüknek pedig tizedakkorának kell lenniük – ez a TF-X esetében fél méternél alig nagyobb karosszériát jelent. A cég hivatalos álláspontja szerint a FAA kisebb modellre szóló engedélye nagyban felgyorsíthatja a fejlesztési és kutatási részleg munkáját, a jelenlegi drónhelyzet ismeretében viszont megkérdezhetjük, minek szól az engedély: a TF-X-nek vagy a városi légtér egyre súlyosbodó viszontagságait is figyelembevevő drónoknak. A tesztek, ahogy a massachusettsi Terrafugia képviselői elmondták, Boston külterületén zajlanak majd a tervek szerint.

Ahogy a mellékelt videóból is látszik: a négyszemélyes járműnek nem igazán van szüksége kifutópályára, VTOL-ként képes oldalra kiemelt szárnyakkal, kiindulópozíciójából megemelkedni – ezeket a szárnyak végén lévő rotorok teszik lehetővé. A levegőben a jármű 300 lóerős motorral képes robogni, cirkálósebessége 320 km/h körül mozog.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.