Tech

Videón a működő légdeszka?

Tavasszal valóban érkezhet egy működő légdeszka, ami akár két embert is elbír, cserébe viszont akkora, hogy még az autó csomagtartójában sem nagyon fér el. Ja, és brutálisan drága.

A polgárok azóta szeretnének működő légdeszkán száguldozni, mióta először látták, hogy Marty McFly mennyire jól nyomja a Vissza a jövőbe című filmben, de míg önbekötözős cipő már tényleg van, addig a lebegő deszka inkább csak fikció, vagy maximum furán kinéző prototípusként volt látható. Ám most itt az ArcaBoard, amiről azt állítja a készítő, hogy valóban működik, és nagyjából harminc centis magasságban lebeg a talaj felett, függetlenül attól, hogy milyen a felszín, tehát lehet alatta aszfalt, és homok is, a deszkának mindegy.

arcaboard-4

A projekt mögött egyébként az ARCA nevű cég áll, amit Romániában 1999-ben NGO néven alapított Dumitro Popescu, aki az űrprojektek lelkes megszállottja, és végül nem csak a román kormánnyal, hanem az ESA-val (European Space Ageny, Európai Űrügynökség) is sikerült szerződést kötnie, azóta pedig a cég egész komoly projekteket mondhat magáénak. Ami leginkább hihetővé teszi azt, hogy az ArcaBoard valóban létező, és idővel sorozatgyártásba dobható termék, az a specifikációkban, illetve a műszaki leírásban keresendő, mivel egyikben sincs semmi olyan, ami túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen.

arcaboard-1

A légdeszka levegőbe emelkedését 36 darab elektromos hajtóművecske biztosítja, melyek összesen 272 lóerőt és 195 kilogrammnyi tolóerőt tudnak, az akkumulátorok erejéből pedig ezzel a felépítéssel nagyjából hatpercnyi üzem jön ki könnyűsúlyú verzióban, míg a nehezebb deszkások számára csak körülbelül hárompercnyi mókára elég a delej, a csúcssebesség pedig 20 km/h. Az irányítása a hagyományos deszkákhoz hasonlatosan történhet súlypontáthelyezéssel, de lehetőség van Bluetooth-kapcsolatra is, ebben az esetben Androidról és iOS-ről is kontrollálható az eszköz.

arcaboard-3

Ahogy a képeken is látszik, jelenleg az ArcaBoard teljességgel alkalmatlan arra, hogy egy laza mozdulattal a hónunk alá kapjuk, vagy a hátizsákba dobjuk, hiszen a súlya 82 kilogramm, cserébe viszont két embert is elbír. Egy töltéssel az akkumulátorok két kilométert bírnak ki, utána pedig hatórányi töltésre van szükség, már amennyiben a cucc valóban megjelenik 2016. áprilisában, laza húszezer dolláros áron, amiből már egy jobb családi kombi is kijön. Aki azonban nem kíván hat órát várni hatpercnyi légdeszkázásra, az további 4500 dollár ellenében vehet gyorstöltőt, 35 percre rövidítve a delej visszapótlásának időigényét.

Ami biztos, hogy közel hatmillió forintért talán nem annyira jó biznisz venni egy lebegő matracot, ami ráadásul nyomokban sem hasonlít a legendás légdeszkára, de ki tudja, a vásárlóközönségnek mindig vannak furcsa hóbortjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik