Tech

Videojátékot tervez William Gibson, a cyberpunk pápája

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2015. 12. 23. 12:30

Kétségbeesett AI-k, olajfoltig dózerolt civilizációk és kitekeredett, féltudatos robotroncsok találkoznak a MEG 9: Lost Echoes című játékban. A világ egyik legnagyobb sci-fi írója vesz részt a fejlesztésében.

William Gibson amerikai sci-fi író 1984-ben publikálta Neuromancer c. regényét és ezzel egy örök életre beírta magát a sci-fi irodalom legnagyobbjai közé. Belebetonozta a popkultúrába a cyberpunkként elhíresülő noir-szőtte, savas eső szaggatta, cybertérrel és mátrixxal, világrendező mesterséges intelligenciákkal, ingertúltengéssel és túléléstechnikával teledobált science fictiont, olyannyira, hogy 31 évvel leghíresebb művének születése után rábólinthatunk: körülbelül az történik a világban, amit írt (leszámítva a mobilokat, amit azóta is mindenki felró neki), csak neki sokkal jobb távcsöve és mikroszkópja van a világhoz, mint bármelyikünknek. (Persze azt is mondhattuk volna, hogy pontosabban írta le és jósolta meg az internetet 1984-ben, mint azt gondoltuk volna: minden egyes eltelt nappal nagyobbat üt a kollektív megegyezésen alapuló hallucináció jelensége.)

Ezért is jelent olyan sokat az, hogy a Skunkwerks Kinetic játékfejlesztő cég azt hirdeti MEG 9: Lost Echoes című új játékával kapcsolatban, hogy William Gibson nemcsak annak háttértörténetét írta, hanem folyamatosan konzultál is velük róla. Eddig azonban nem tudunk túl sokat: az biztos, hogy egy katonát alakítunk, aki távolról irányít egy Rig típusú, igen jól páncélozott és felfegyverzett járművet, amellyel a Horizon nevű titkos kutatóbázisra kell eljutni. Ebben a bázisban “él” ugyanis egy MEG 9 nevű mesterséges intelligencia, aki vészjelzést küldött nekünk. De hogy ez ne legyen ennyire egyszerű: a bázishoz vezető utat egy igen furcsa idegen világban kell megtennünk, amelyben a létező gépek furcsa, önjáró, pusztításra kihegyezett monstrumokká alakulnak. A játék trailerjéből is látható, hogy egy erősen taktikai jellegű tankos-lövöldözős játékról beszélünk, amelyben “tower defense” elemek is megtalálhatóak.

MEG 9: Lost Echoes.

Mindezt azonban Gibson munkája fogja igazán izgalmassá tenni: a szerző ugyanis eddigi könyveiben számos szögből rávilágított már a városi terek és struktúrák fejlődésére, az ember és a technológia egymásrautaltságára, a technológia és az azáltal teremtett lehetőségek földrajzailag és társadalmilag is egyenlőtlen elosztására. Kérdés, hogy hogyan tér vissza kezdeti témájához, a helyzetéből kitörni akaró mesterséges intelligenciához több mint harminc év után – az mindenesetre spoilermentesen is biztos, hogy a távolról irányított helyzetmegoldó avatar legújabb könyvében, a már magyarul is megjelent The Peripheral-ben is visszaköszön. (Korábban csak egy játék készült Gibson regényeiből: az Interplay 1988-as Neuromancere, amely a cyberpunkoknak kifejezetten nagy örömet fog okozni, a mai világ mai játékaihoz szokott mai gamerei viszont garantáltan el fognak rajta csorbulni.)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.