Tech

Idő előtt szabadultak a rabok egy szoftverhiba miatt

13 évig kevesebbet ültek Washingtonban a bűnelkövetők, mint kellett volna.

Több mint 3200 amerikai rab idő előtt szabadult egy szoftverhiba miatt. A Washington államban 2002 óta használt program rosszul számolta ki a jó magaviseletért adható enyhítést. Az illetékesek szerint a korábban szabadult raboknak vissza kellene térniük a börtönbe, letölteni a maradék időt.

Washington állam kormányzója, Jay Inslee egy sajtótájékoztatón azt mondta: mély megdöbbenést okoz számára, hogy 13 éven keresztül fennállhatott a probléma. Az állami büntetés-végrehajtás igazából már 2012-ben felfigyelt a problémára, amikor egy bűncselekmény áldozatának családja kifogásolta, hogy az elkövető túl korán szabadult. Ennek ellenére addig nem foglalkozott senki a hibával, amíg a büntetés-végrehajtás nem kapott új informatikai vezetőt.

A rabok átlagosan 49 nappal hamarabb szabadultak, de volt olyan is, akinek 600 nappal csökkent a büntetése. Azt egyelőre nem tudni, hogy a túl korán szabadon engedett rabok közül valaki követett-e el újabb bűncselekményt. Öt, idő előtt elengedett rabot már visszavittek a börtönbe.

A hiba javítását a jövő év elejére ígérték, addig csak úgy engedhetnek szabadon bárkit, ha külön kiszámolják a büntetési tételeket. (BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik