Tech

1000 dollárból lehet önjáró autónk

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2015. 12. 22. 10:00

Egy hónap alatt fejlesztett ki egy olyan rendszert az iPhone-t és a PlayStation 3-at elsőként feltörő hacker, amely nélkülünk is elvezeti autónkat.

Mintegy két éves kényszerpihenő után tért vissza a hírportálokra George Hotz neve. A 26 éves hacker, akinek neve onnan lehet ismerős, hogy ő törte meg először az iPhone-t, illetve a PlayStation 3-at, most azt állítja: egy hónap alatt rakott össze garázsában egy olyan autonóm járműirányító rendszert, amely emberi irányítás nélkül vezet autót, figyeli a környező forgalmat és folyamatosan korrigál, ha kell. A Bloomberg Business egy párperces videót készített ezen projektjéről, amelyből jól látszik, hogy autóját nyugodt szívvel nevezhetjük prototípusnak: a kesztyűtartó helyén nagy blokknyi elektronika éktelenkedik, mindenhol kábelek lógnak, a váltó helyén egy joystick van, a műszerfalat pedig egy 21.5 inches képernyő váltotta fel: Hotz szerint a legújabb Teslákban is csak 17 inches képernyők vannak. Azt pedig hozzátette: a Teslák autopilótájához hasonlító rendszere autópályákra, nem pedig városi közlekedésre való.

Azt viszont elmondta: rendszere 1000 dollár körüli összegből rakható össze, ő pedig azt ilyen vagy hasonlóan nyomott áron szeretné továbbértékesíteni autósoknak: csomagja pedig főként LIDAR szenzorokból, olcsó kamerákból és saját fejlesztésű szoftveréből áll össze. A szoftver lényegi részát egy olyan mesterséges intelligencia alkotja, amely figyeli, hogy hogyan vezetnek az emberek körülötte és ezt utánozza: Hotz szerint az emberek is úgy tanulnak vezetni (természetesen a KRESZ ismeretén felül), hogy figyelik, a náluk képzettek mit tesznek, ezt próbálják utánozni. Az AI-nak első körben 10 órányi tapasztalatot adott, ez pedig elég volt ahhoz, hogy biztonságosan el tudjon közlekedni: az idegi hálózat pedig folyamatosan figyeli az utat és finomhangolja a gép tapasztalatait: természetesen az „autopilóta” kikapcsolható egy gombnyomással, a sofőr pedig azonnal átveheti a jármű felett az uralmat.

Hotz elmondása szerint pár hónapon belül olyan YouTube-videót fog közzétenni, amelyen egy Los Angeles melletti autópályán versenyzik egymás mellett a rendszere által irányított Acura, illetve a Tesla Model S járműve. Mindez kettős célt szolgál: nemcsak videobizonyítéka lesz erről a világnak, hanem ez is dönti el az Elon Musk, a Tesla vezére és a George Hotz között kötött fogadást. A Tesla blogján egy posztban a cég közli: akármennyire is ígéretesnek hangzik Hotz projektje, irreálisnak tartják azt, hogy egy embernek olyan mérnöki kvalitásai legyenek, hogy egy jelenlegi autopilótákkal összemérhető autonóm vezérlőrendszert tudjon alkotni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.