Tech

Innen tudhatja meg, cenzúrázzák-e a weboldalakat

Ha 451-es kódot dob a böngésző, a hiba nem az ön készülékében van.

Bosszantó, de valamilyen szinten mégis informatív, ha az internet böngészése közben a képernyőn csak egy háromjegyű számmal jelölt hibaüzenet jelenik meg. A hiba ténye valóban zavaró, de legalább ebből a kódból megtudhatjuk, hol akadt el a folyamat.

Az egyik legismertebb hibakód a 404-es, amikor az ön által beírt webcímen nem található megjeleníthető oldal. Ilyet láthat például akkor, ha a http://www.fidesz.hu/igazatmondunk címre kattint, ilyen aloldal úgy tűnik, nincs. Mi magunk kissé kreatívabban oldottuk meg a dolgot, a 24.hu 404-oldala így néz ki: http://24.hu/marpedigilyenoldalnincsis.

Hasonló kódokból még jó pár akad. 503-as jelzi, ha egy webes szolgáltatás nem elérhető, és 403-mal jelölik a tiltott tartalmakat (például, ha egy weboldal egyszeri látogatók elől elzárt részére próbálunk jogosulatlanul belépni). Nemsokára pedig már 451-es kóddal is elszállhat a böngésző, ez viszont azt jelenti, hogy az általunk keresett weboldalt, vagy annak megjeleníteni kívánt részét cenzúrázták. Ezt minden esetben az internetszolgáltató teheti meg, de országonként különbözik, mi kell ehhez: egyes helyeken a kormány, vagy különféle jogi szervek automatikusan letilthatnak a helyi törvényeknek nem megfelelő oldalakat, máshol minden szervnek kérvényeznie kell a kérdéses tartalmak elrejtését.

A háromjegyű szám kiválasztása ebben az esetben nem véletlen, Ray Bradbury Fahrenheit 451 című klasszikus regényére utal, mely egy jövőbeli államot ír le, ahol betiltották az olvasást, és elégetik a könyveket. A műben ábrázolt társadalom kártékony hatásúnak találja az irodalmat; információt csak televíziós műsorokból és képregényekből lehet szerezni, melyeket erőteljesen meghamisítottak és cenzúra alá vetettek. A 451 fahrenheit fok pedig a papír égéséhez szükséges hőmérsékletet jelzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik