Tech

Az Uberre támadnának a Google önvezető autói

Önvezető autókkal orozhatja el a Google az Uber piacát, bár ez még egy kicsit odébb van.

Sokan gondolják úgy, hogy a Google is belép az autógyártós buliba, de akárhányszor kérdezik erről a cégóriást, folyamatosan tagadja, hogy így lenne. Legalábbis közvetlenül nem tervez ilyesmit, hiszen az önvezető autók területén igen előrehaladott fejlesztéseket tesz, mint az közismert. (“Mint az közismert? Hmm. Attól tartok, Safranek, hogy maga gúnyolódik velem. Jöjjön közelebb!”)

Akármit mondjon is a Google, vélhetően az olyan méretű gyártókra, mint a Volkswagen csoport, nincs veszéllyel, ugyanakkor a legfrissebb pletykák szerint az Uberre annál inkább, amennyiben valóban igaz, hogy önvezető autókkal kíván betörni arra a piacra, amit az autómegosztás működtetésével foglalkozó cég ural, és például Budapesten is rekordforgalmat produkált. A Google új szolgáltatása az Alphabet nevet viselő ernyőcégen keresztül indulna útjára, és első körben feltehetőleg San Franciscóban, illetve Austinban üzemelhetnének kísérleti jelleggel a magukat vezető, személyszállítást vállaló autók.

Google-self-driving-1

Ugyanakkor instant lábremegésre még nincs oka az Ubernek, mivel időbe tart, mire a forgalomban rendszeresen találkozhatnak majd a polgárok a Google sofőrtelen járműveivel, hiszen a jogi szabályozása sem teljesen megoldott a dolognak, ráadásul legutóbb valami olyasmit találtak ki a hatóságok, hogy ezen autókba is kell valaki a volán mögé, tehát igazából pont azt nyírják ki, ami miatt valóban érdekes alternatíva lenne az önműködés. A hírek szerint a gigacég szolgáltatásának keretein belül az ügyfelek soha nem birtokolnák a járművet, ehelyett elő kell fizetniük a használatra, éjjel pedig a négykerekűek visszatérnének a Google bázisaira, ahol elvégzik rajtuk a szükséges karbantartásokat, mielőtt reggel újraindulna a verkli. Érdekes módon a nagyobb autógyártók szerint is valami ilyesmi lesz a jövő, ezért többen gőzerővel nyomják az önvezető autók fejlesztéseit, hogy ne maradjanak le a versenyben.

Mindenesetre nekünk már egy klasszikus filmjelenet lebeg a szemünk előtt, mutatjuk is:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik