Tech

Joy Exhibition: festőként képviseljük a Földet a galaxisban

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2015. 12. 18. 15:30

Legalábbis ezt sugallja a játék – csak egy idegen bolygó kell hozzá több tucat idegen lénnyel, valamint némi festékszóró és vászon. És idő, sok idő.

A meglepő játékairól elhíresült független játékfejlesztő, Strangethink új, ingyenes játékkal rukkolt elő: a Joy Exhibition indítás után azonnal egy pasztellszínű, ebédidő előtti zsúfoltságú kiállítóterembe helyez minket, ahol emberből (vagy inkább folyamatosan színváltó humanoidból) rengeteg van, festményből viszont egyet sem látunk. A feladat tehát egyértelmű: nekünk kell megfesteni a galéria összes festményét olyan festékszórókkal, amelyeket dokumentáció és oktatóvideók híján nekünk kell kitapasztalnunk.

Joy Exhibition. Kép: Strangethink

Strangethink elmondása szerint játékát a híres amerikai absztrakt expressionista festő, Jackson Pollock munkái ihlették. Pollock festéköntő, -csepegtető és –fröccsentő technikái könnyen adják magukat Strangethink számára, hiszen a fejlesztő korábbi játékaiban is a tér és a művészet kapcsolódási területeivel foglalkozott. A fejlesztő azt is elmondta: azt, hogy a festékszóró milyen nyomot hagy a vásznon, az is befolyásolja, hogy milyen távol vagyunk tőle és milyen szögben lőjük meg. Egy jó kép elkészítéséhez tehát gyakorlatilag folyamatosan mozognunk kell a vászon körül – így tudjuk csak befolyásolni a festéknyom méretét, formáját és színét.

Joy Exhibition. Kép: Strangethink

Első, „első próbálkozásnak” is csak jóindulattal nevezhető festményünk elkészítése után a galéria más pontjait is megnézve kiderült, hogy egy rózsaszín-zöld világban mozgó szállítóeszköz belsejében vagyunk, ami eléggé áthangolja az egész élményt (annak komolyságával és tétjével együtt): egy ilyen élmény után, az ablaktól visszatérve már azt láttuk, hogy képünk a műteremből kikerült a galériába, ahol páran már állnak előtte és elmélyülten figyelik. Strangethink szerint ezen festmények segítségével tudunk csak kommunikálni a néma, de határozottan művészetkedvelő faj képviselőivel: annál jobb kihívást pedig nehezen tudnánk találni, hogy szavak nélkül hogyan kommunikáljunk egy másik fajjal egy idegen bolygón.

A játék PC, Mac és Linux platformokon ingyenesen elérhető – emellett pedig ajánljuk a fejlesztő többi játékát is: a Secret Habitatban például egy véletlenszerűen generált sziget műtermeit kell bejárnunk, ahol véletlenszerűen generált képek és hanghatások fogadnak minket, a Mystery Tapes 640, egyenként bejárható és megnézhető videokazetta-élmény közé vet minket, a jelenleg pedig sajnos elérhetetlen Error City Tourist pedig egy végtelenségig glitchelt, széttöredezett, véletlenszerű városba helyez minket szemlélőként.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.