Tech

Joy Exhibition: festőként képviseljük a Földet a galaxisban

Legalábbis ezt sugallja a játék – csak egy idegen bolygó kell hozzá több tucat idegen lénnyel, valamint némi festékszóró és vászon. És idő, sok idő.

A meglepő játékairól elhíresült független játékfejlesztő, Strangethink új, ingyenes játékkal rukkolt elő: a Joy Exhibition indítás után azonnal egy pasztellszínű, ebédidő előtti zsúfoltságú kiállítóterembe helyez minket, ahol emberből (vagy inkább folyamatosan színváltó humanoidból) rengeteg van, festményből viszont egyet sem látunk. A feladat tehát egyértelmű: nekünk kell megfesteni a galéria összes festményét olyan festékszórókkal, amelyeket dokumentáció és oktatóvideók híján nekünk kell kitapasztalnunk.

Joy Exhibition. Kép: Strangethink
Joy Exhibition. Kép: Strangethink

Strangethink elmondása szerint játékát a híres amerikai absztrakt expressionista festő, Jackson Pollock munkái ihlették. Pollock festéköntő, -csepegtető és –fröccsentő technikái könnyen adják magukat Strangethink számára, hiszen a fejlesztő korábbi játékaiban is a tér és a művészet kapcsolódási területeivel foglalkozott. A fejlesztő azt is elmondta: azt, hogy a festékszóró milyen nyomot hagy a vásznon, az is befolyásolja, hogy milyen távol vagyunk tőle és milyen szögben lőjük meg. Egy jó kép elkészítéséhez tehát gyakorlatilag folyamatosan mozognunk kell a vászon körül – így tudjuk csak befolyásolni a festéknyom méretét, formáját és színét.

Joy Exhibition. Kép: Strangethink
Joy Exhibition. Kép: Strangethink

Első, „első próbálkozásnak” is csak jóindulattal nevezhető festményünk elkészítése után a galéria más pontjait is megnézve kiderült, hogy egy rózsaszín-zöld világban mozgó szállítóeszköz belsejében vagyunk, ami eléggé áthangolja az egész élményt (annak komolyságával és tétjével együtt): egy ilyen élmény után, az ablaktól visszatérve már azt láttuk, hogy képünk a műteremből kikerült a galériába, ahol páran már állnak előtte és elmélyülten figyelik. Strangethink szerint ezen festmények segítségével tudunk csak kommunikálni a néma, de határozottan művészetkedvelő faj képviselőivel: annál jobb kihívást pedig nehezen tudnánk találni, hogy szavak nélkül hogyan kommunikáljunk egy másik fajjal egy idegen bolygón.

A játék PC, Mac és Linux platformokon ingyenesen elérhető – emellett pedig ajánljuk a fejlesztő többi játékát is: a Secret Habitatban például egy véletlenszerűen generált sziget műtermeit kell bejárnunk, ahol véletlenszerűen generált képek és hanghatások fogadnak minket, a Mystery Tapes 640, egyenként bejárható és megnézhető videokazetta-élmény közé vet minket, a jelenleg pedig sajnos elérhetetlen Error City Tourist pedig egy végtelenségig glitchelt, széttöredezett, véletlenszerű városba helyez minket szemlélőként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik