Tech

A nagy tech-cégek lecsapnak a gyűlöletbeszédre

A Facebook, a Twitter és a Google keményen rámegy a gyűlöletbeszédre, 24 órán belül eltakarítja saját felületeiről. Legalábbis a német kormány ezt várja el tőlük.

A rasszizmus mindig komoly probléma volt, és lehetetlen elejét venni az ilyen jellegű megnyilvánulásoknak, az pedig, hogy a közösségi oldalakon különösen gyorsan tudnak elterjedni a bejegyzések és ezzel együtt akár az eszmék is, külön problémát okoz. Németország különös hangsúlyt fektet a gyűlöletbeszéd visszaszorítására, és igyekszik a legnagyobb tech-cégekre is nyomást kifejteni, szemmel látható sikerrel, ami a napokban egy megállapodás formájában teljesedett ki.

Nem véletlen, hogy a németek kiemelten figyelnek a gyűlöletbeszédre, hiszen egymilliónál is több menekültet kívánnak befogadni, ami nem váltotta ki a lakosság egyöntetű éljenzését, és mivel az interneten gyűlölködni sokkal biztonságosabb, mint kimenni valahová, és kockakövekkel dobálózni, ezért a közösségi oldalakon tömegével találni rasszista megnyilvánulásokat. A menekültválság kapcsán a szélsőjobbos csoportok egyre hangosabbak lettek, a német hatóságok, illetve maguk a felhasználók pedig egyre jobban sérelmezték, hogy az oldalak üzemeltetői nem fektetnek kellő hangsúlyt a takarításra.

hate speech

“Amennyiben a szólásszabadság átlép egy határt, és uszítást tartalmaz, illetve alkalmas a félelemkeltésre, azt a tartalmat törölni kell az internetről, és abban egyetérthetünk, hogy ez általános szabályként maximum 24 óra alatt történjen meg”, mondta Heiko Maas, német igazságügyi miniszter, aki hozzátette, hogy a cégeknek az adott ország törvényeit kell szem előtt tartania akár saját irányelveik fölé rendelve is. Augusztusban egyébiránt a német kormány bírálta a Facebookot, hogy a szexuális tartalmakat sokkal hamarabb takarítja el, mint a gyűlöletkeltőket, hétvégén pedig a közösségi oldal ottani bázisának épületére fújta fel egy 15-20 fős csoport, hogy “Facebook dislike”.

Tehát nem csak az utcán, hanem az interneten is komoly gond a gyűlöletbeszéd, és sajnos az, hogy minél gyorsabban eltűnik valami egy adott oldalról, sokszor csak olaj a tűzre, főleg addig, míg az embereknek szükségük van az ellenségképre, és ez a politikának jó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik