Tech

Shuttle DH170 teszt: PC-ből néha tenyérnyi is elég

Ha nem egy erőgépre van szükségünk, de mégis asztali PC-t szeretnénk az otthoni irodába, esetleg multimédiás központként, a Shuttle készített egy igen jófélét.

Mit tegyen az egyszeri felhasználó, ha két tűz közé kerül: otthonra, vagy a kis irodába kellene valamilyen PC, de nem valamilyen batár nagy asztali szörny, ami hangos, energiazabáló és helyigényes, és nem is notebook, mert nincs szükség a hordozhatóságra, és a monitor, vagy esetleg tévé is adott? Ilyenkor jöhet jól egy mini PC, amolyan kompakt, félkész megoldás, amellyel semmiképp nem fogjuk 60 fps-sel futtatni a legújabb játékokat, de megbízható teljesítményt kapunk csendes, energiakímélő működés mellett.

Nemrég a Shuttle DH170 barebone járt a szerkesztőségben. A Barebone kialakítás lényege, hogy az apró dobozban megkapjuk a már “összedrótozott”, működőképes alapokat, nekünk csak processzort, memóriát és háttértárat kell választanunk kedvünk (és az apró ház lehetőségei) szerint, és máris használhatjuk. A DH170 gyakorlatilag tényleg nagyjából elfért egy dokkmunkás-méretű lapátkéz alatt, és még csak nem is kellett vele olyan hatalmas komprmisszumokat kötni teljesítmény terén sem. De ne szaladjunk előre, nézzük először a kis, fekete dobozt kívülről.

Szia, dobozos!

A fekete dobozka mindössze 16,5 x 19 centis, tehát másfél CD borítónyi helyet foglal az asztalon, magassága pedig mindössze 4,3 centi. Ha akarjuk, elbújtathatjuk a monitor mögött az asztalon, vagy akár az otthoni tévé mellett ücsöröghet szinte észrevétlenül, például a falra erősítve. És nem csak a méretek miatt nem tolakodó az apró PC, működése szinte zajtalan, ezért tényleg kiváló választás otthoni multimédiás központ céljára.

shuttle-mini-pc-02

Előlapján a bekapcsológomb mellett audio ki- és bemenetet, kártyaolvasót, valamint négy USB csatlakozót találunk, ebből kettő 2.0, kettő pedig 3.0 szabványú. A hátlapra még több portot tudtak zsúfolni. Két gigabites Ethernet csatlakozó, az előlapihoz hasonló fele-fele osztásban négy újabb USB, két DisplayPort, egy HDMI, és még két soros port is, ha valaki valamilyen ipari környezetben szeretné használni az apróságot. Kétoldalt sűrű hűtőrácsokat találunk, amelyek kifejezetten jó szellőzést biztosítanak a mini PC-nek, gyakorlatilag egyenesen átjárhatja a levegő.

Lehetőségek pici tárháza

Az első igazi meglepetés akkor éri a felhasználót, amikor szembesül a ténnyel: ezt az apró gépet egyáltalán nem csak gyenge motorral lehet felszerelni. LGA1151-es foglalatú processzorból a Celeron / Pentium vonaltól kezdve akár i3, i5, sőt i7 szintig is felmehetünk, vidáman kezel mindent. Memória slotból kettőt kapunk, amelyben egyenként sajnos csak maximum 8 gigabájtnyi DDR3 modul fér el, de valószínűleg 16 gigánál többet úgysem egy ilyen apróságba pakolna senki. Az egyébként is ügyesen töpörített dobozba ráadásul elfér egy normál, 2,5 hüvelykes SATA merevlemez, vagy SSD is. Aztán rácsukjuk a fedelet, és kész is vagyunk (hacsak nem akarjuk opcionálisan felpimpelni még egy M.2 szabványú SSD lapkával, aminek szintén marad hely, valamint a hátlapra szerelhető WiFi kiegészítőkkel, hogy ne kelljen kábelekkel bajlódnunk).

shuttle-mini-pc-03

A Shuttle DH170 innentől teljes értékű PC-ként működik, melyre simán felmegy akár egy Windows 10 is – tulajdonképpen, ha nem látjuk, milyen vasat használunk, simán hihetnénk, hogy egy méretes asztali gép dohog a lábunknál. Van ugyan benne egy dupla ventillátor, amely a szintén szellőzősített tetőpanel alatt kapott helyet, de csak viszonylag erős terhelésnél kezd erősebben hallható tartományban zizegni, ekkor sem haladva meg egy notebook hűtésének zajszintjét. Ha viszont nem hajtjuk túl a masinát (például a napi irodai feladatokkal foglalkozunk, vagy a tévére kötve egy full HD filmet nézünk), szinte teljesen zajtalan a működés. Kíváncsian kipróbáltuk egy 4K tévére kötve egy UHD felbontású tesztvideóval, és ettől sem olvadt le a rendszer, szóval a kis doboz nagy teljesítményt is simán képes hozni.

Ha már egyszer úgyis nálunk volt, a mini PC-t az itthon még viszonylag ismeretlen Origin 128 gigabájtos Inception MLC800 típusú SSD-jével próbáltuk ki. Ez a meghajtó ugyan nem tartozik a legfürgébb SSD-k közé, ám egy normál SATA HDD-nél sokkal gyorsabban, és zajtalanabbul teszi a dolgát, ráadásul melegedés terén is barátságosabb, ami egy ilyan töpörített gépházban kifejezetten fontos szempont.

shuttle-mini-pc-04-origin-ssd

Összességében egy kifejezetten sokrétű felhasználási körre kihegyezett apróság a Shuttle DH170, amelyet nyugodtan megvehetünk a laptopokhoz nem szokott szülőknek az otthoni gép cseréjére, egy zsúfoltabb irodába az asztalok fölötti / alatti rendetlenség csökkentésére, vagy akár otthonra, a nagyszobába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik