Tech

Öt dolog, ami nélkül még megvoltunk öt éve

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2015. 12. 16. 15:00

Gondolkodjunk el egy pillanatra: mi az az öt techdolog, ami nélkül még gond nélkül megvoltunk 2010-ben, mostanra viszont el sem tudjuk képzelni az életünket nélkülük?

A kérdés bizonyosan nagyobb fejtörést követel meg, mint gondolnánk: számos olyan trend vagy technológia van, ami már 2010-ben is volt vagy a hírverések ellenére még mindig nem futottak be igazán: így a válogatásból a virtuális és kiterjesztett valóság, a 3D-nyomtatás és az agyolvasó technológiák legalább annyira nem kerültek be, mint az okosórák vagy a tabletek. Az alábbi öt viszont tényleg az elmúlt fél évtizedben robbant be igazán – a kommentekben pedig várjuk a kiegészítéseket.

Appok, mint a Tindr, Happn, Über

Mindenre van app és már 2010-ben is volt mindenre app vagy ha nem, azzal vicceltünk, hogy majd egyszer bármiből lesz. Aztán tessék, eltelt öt év és tényleg bármiből van. Félkomolyról komolyra fordítva a szót: brutális térhódítást mondhatnak maguknak a közösségi média, a saját gyártású tartalommegosztás és a randizás háromszögében mozgó rendszerek (ismerhetjük az alapszabályt: ha van profilod, akkor az adott rendszer máris alkalmas a partnerkeresésre): az Instagram vagy a Tindr például könnyen maga mögé utasított mindenkit saját versenyében. Az Über ugyan távolról sem randiapp, de térhódítása remekül illusztrálja a közösségi szándékból kitörő (ún. bottom-to-top) projekteket. Ezzel pedig el is érkeztünk következő pontunkhoz, ami a…

Kickstarter és a közösségi támogatás

Trickerion. Kép: Péter Viktor

A 2009-ben induló site meglepően jó nemzetközi karriert futott be, kövezte le előre az on-demand termékek sikerét és alapozta meg a crowdfunding, azaz a közösségi támogatás fogalmát. Eltérve a középre főzött piaci igényektől és elvárásoktól, mindenki indíthat kampányt és támogattathatja termékét, könyvét, képregényét, albumát, játékát, ennek pedig számos izgalmas kulturális és technológiai terméket köszönhet a világ. Akik itthonról akarják ezt igénybe venni, neki se fussanak észak-amerikai cég nélkül, a Kickstarternél ugyanis ez a választóvíz: Magyarországról inkább az IndieGoGoval érdemes kísérletezni. Amúgy ez ne riasszon el senkit: a Kickstarteren több hazai sikeres kampány is futott már: a Pikkpack néven hódító DIY-cipő, a Trickerion társasjáték vagy a kézi festésű Virivee női harisnya csak három a sikeres projektek közül.

Ami pedig a képeket illeti…

Ennél jobb szelfire esélyünk sincs. A képen: Samantha Cristoforetti űrhajós az ISS fedélzetén

Ha már az előbb említettük az Instagramot, nem mehetünk el szó nélkül a 2013-as év szava, a szelfi nélkül. A saját magunkról készített, jellegzetes szögekben meglőtt fotó korántsem új, az elsőt például 1839-ben lőtte magáról Robert Cornelius amatőr vegyész, a fényképészet nagy rajongója. A japán turisták gyorstüzelő tempójában fotózott önképek viszont már az elmúlt évek jellegzetességei, az ezt megkönnyítő, jobb szöget biztosító kézmeghosszabbító szelfibotok már több ember szemöldökét csavarták Humphrey Bogart-i magasságokba. A kéz meghosszabbításánál harcművészetekkel már foglalkozó olvasóink megkérdezhetik, hogy miért nem verekednek szelfibotokkal emberek – a Reuters pont múlt hónapban számolt be arról, hogy Timur Dodajev moszkvai edző szelfibotos önvédelmi edzéseket tart.

Előfizetések

Tévénézés és torrentezés helyett olcsó film- és sorozatnézésre ott a Netflix, teljesen legális zenehallgatásra pedig ott a Spotify, a szerzői jogvédő hivataloknak pedig hagyjuk, hogy elgondolkodjanak arról, hogy hogyan is kellene megbirkózni a 21. század gyökeresen eltérő hallgatási és tartalomfogyasztási szokásaival (és még ezer minden mással, de ezekre nem térünk most ki külön).

Reakciógifezés

Miért küldözgetnek emberek egymásnak pár másodperces animációkat (értsd: animGIFeket) ahelyett, hogy elmondanák, mit gondolnak vagy hogyan érzik magukat? Vannak természetesen, akiknek nehezebb a dolga a szavakkal, de elnézve, hogy mennyire vizuális (és egyre vizuálisabb) az internet előtt ülő közeg, értjük, mi a tetszetős abban, hogy Orson Welles elszánt arcával kísért, lassan tapsoló kezeket posztolunk barátunknak ahelyett, hogy beírjuk neki, „lassan tapsolok”. Vagy amit ilyenkor szokás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.