Tech

Munkába állnak az első drónsintérek

A japán kormánynak mostanra lett elege abból, hogy mindenféle mini repülő szerkezet kószál a légtérben. Nincs engedélyed? Bénán repülsz? Jön a háló!

Tény, hogy az elmúlt években valóságos tech-mániává váló drónok szembesítik a világot néhány eddig nem nagyon létező problémával. Korábban a repülőgépmodellezők kis közössége viszonylag kevés veszélyt jelentett a légtérre, azonban most már akár fillérekért lehet venni olyan drónokat, amelyeket távirányítva össze-vissza cikázhatunk a levegőben. Az erősebb, drágább modellek pedig akár olyan magasságba, vagy távolságokra is elrepülhetnek, ahol már tényleg komoly gondokat okozhat vele az avatatlan irányító.

Japánban épp ezért elkezdték egy speciális drónrendőrség felállítását. A rendőrség különleges osztályának feladata az lesz, hogy figyeljenek minden olyan drónos tevékenységet, amely veszélyezteti valaki testi épségét, a repülés biztonságát. Kezelik azokat a helyzeteket, amikor olyan helyekre tévednek az apró repülők, ahol semmi keresnivalójuk, vagy mondjuk kamerájukkal megsérthetik a személyiségi jogokat.

A rendőrök különféle bemérő-szerkezetekkel igyekeznek beazonosítani, honnan irányítják a szabálysértő drónokat, ilyenkor természetesen az illetőnél kezdeményezik az apró helikopter visszahívását. Ha viszont gyorsan nem határozható meg, honnan irányítják a drónt, vagy esetleg gyorsan kell cselekedni, akcióba lépnek az orszag saját drónjai, amelyek megközelítik a rakoncátlan légibizgentyűt, és egy hálóval kapják el, hogy aztán biztonságos helyre szállíthassák.

forrás: Kyodo Graphic
forrás: Kyodo Graphic

Az egységet nem véletlenül hozzák létre épp most: a napokban lett kötelező a szigetország minden lakója számára a légiközlekedési törvény pilóta nélküli gépekre, modellekre és drónokra vonatkozó ráncfelvarrása. Eszerint drónokat például csak sűrűn lakott területektől távol lehet csak engedély nélkül reptetni, tehát aki városban lebegtetne egyet, előbb a helyi közigazgatási hivatalban kell kérvényeznie. Egy drón saját tömege nem haladhatja meg a 200 grammot, és 150 méternél magasabbra sem repülhet.

Ez alól csak kormányzati szervek kaphatnak kivételt, és esetleges filmforgatásokra, vagy hasonló speciális tevékenységekre lehet felügyelet melletti, időszakos engedélyt kapni. Bár már vannak, akik zúgolódnak a módosítások ellen, azért érdemes belegondolni a másik oldal véleményébe, amikor a kerti sövényünk fölött kukkol be egy kíváncsi kamera, vagy épp egy bank, kormányzati épület ablakán belesve továbbít titkos információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik