Tech

Ezek voltak 2015 legnagyobb rejtélyei

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2015. 12. 12. 15:15

Az összeesküvés-elméletek, az alkalmazott matematika és fizika, valamint a kriptográfia háromszögéből jelentkezünk öt idei rejtéllyel.

Ünnepi rejtjelek

Az idei év legutóbbi feladványát a brit hírszerző ügynökségnek köszönhetjük. A GCHQ karácsonyi logikai feladvánnyal indított, első látásra ez nem is különbözik az újságosstandokon beszerezhető logikai feladványoktól. Elsőre. Második látásra már feltűnhet, hogy a határidő 2016 január vége, a megoldást pedig egy olyan emailcímre kell elküldeni, amely a folyamatosan kibomló rejtvénysorozat egyes elemeiből derül ki. Fogalmunk sincs arról, hogy jár-e a sikeres megoldók feje felé egy nemzetbiztonsági lornyon (vagy munkaajánlat), de ezen majd akkor gondolkodjunk el igazából, ha már sikerült mindent megoldanunk.

A 4.87 bitcoinos festmény esete

Kép: Marguerite Driscoll

Idén áprilisban Marguerite Driscoll „Szatosi Nakamoto legendája” c. festménysorozatának harmadik részét tárta a nyilvánosság elé. A bitcoin nevű digitális fizetőeszköz kitalálójához kötött festmény érdekessége, hogy nem csak kép, hanem egyben megtörendő rejtvény is – a sikeres megtaláló 4.87 bitcoint (azaz kb. 1400 dollárnyi ill. mintegy 400 ezer forintnyi összeget) találhat a képben található rejtvény(ek) megfejtésével.
A megfejtés menetét remekül végig lehet követni a bitcointalk.org fórumain, Driscoll Twitter-profilján pedig folyamatosan belefuthatunk új kihívásokba.

Eltűntek a tücskök is

Évszázadokkal ezelőtt remek házőrzők voltak a tücskök: egészen addig nem kellett aggódnunk, amíg hallottuk őket. Amikor viszont hirtelen csend lett: tudni lehetett, hogy valaki jár a ház körül. Rossz óment jelezhet tehát az elmúlt évek legnagyobb kriptográfiai összeesküvés-elméleteit besöprő Cicada 3301 eltűnése.

Azt ugyan senki sem tudja, hogy a név mögött ki(k) áll(nak), az azonban biztos, hogy 2012 óta minden februárban hosszas, igen komplex feladványsorozattal jelentkeztek a világ kripto- és konteórajongóinak örömére. Céljuk a visszakövethetetlen és rövid kommünikék szerint csak annyi, hogy “megtalálják a számukra legjobb embereket“. HR-fogásnak ugyan ez túl komplex lenne, már csak azért is, mert a megfejtésekben a kriptográfia mellett a filozófia és az okkultizmus is szerepet játszik, a megoldások nagy része pedig a darkneten rejlik – amikor éppen nem a bolygó másik felére kellett elutazniuk az érdeklődőknek megoldásokat vagy utalásokat keresni. 2015 februárja óta viszont csend van: az elméletek száma pedig végtelen, egyesek szerint van új rejtvény, csak annyira komplex, hogy észre sem vesszük. Csak hogy a tényeknél maradjunk: a projekt történetét, illetve az eddigi megoldásokat összefoglaló wiki roppantul hasznos olvasmány, már az is sokat tanulhat belőle, aki szeret feladványokkal foglalkozni, de nem annyira erős a matematikatudása, mint szeretné.

A lengyel boríték esete

Ez akár egy Sherlock Holmes-történet címe is lehetne, de sajnos nem az. Az idei egyik legfurcsább rejtély/rejtvény az októberi „lengyel boríték” volt, amelyre a Gadgetzz weboldal hívta fel a figyelmet. Az évvégi tragikus terrorcselekmények kapcsán sokak szerint több mint aggasztó volt a kapcsolódó videóban és spektrogramokban elrejtett vészjósló üzenet – pár hét alatt azonban kiderült, hogy elméletileg egy Parker Wright nevű férfi gondosan kitervelt feladványa volt – elméletileg. Bármi is legyen az igazság, az eredeti cikk kommentjeit végigfutva egész jól végig lehet követni, hogy miként kell nekifutni egy hasonló rejtvénynek, ha esetleg szembejön velünk egy hasonló.

És még a Sátán is szomorú

Az év garantáltan legnyomasztóbb története a Sad Satan: a YouTube-ról származó videosorozat egy elméletileg a darkwebről levadászott játék „végigjátszását” tartalmazza, bár senki sem tudja, hogy ki készítette, mi a játék célja és ha el van benne rejtve üzenet, akkor mi is ez pontosan. A konteók természetes azonnal felhabzottak a Reddit creepygaming fórumain: darabokra szedték az egyes zenéket, hangfoszlányokat és képeket: a Redditelők pedig számos pedofília-botrányt megemlítettek már a hivatakozásokban. Az azonban, hogy a szellemi kapacitás lefoglalásán kívül mi volt a cél, egyelőre senki sem tudja.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.