Tech

Ezek voltak 2015 legnagyobb rejtélyei

Az összeesküvés-elméletek, az alkalmazott matematika és fizika, valamint a kriptográfia háromszögéből jelentkezünk öt idei rejtéllyel.

Ünnepi rejtjelek

Az idei év legutóbbi feladványát a brit hírszerző ügynökségnek köszönhetjük. A GCHQ karácsonyi logikai feladvánnyal indított, első látásra ez nem is különbözik az újságosstandokon beszerezhető logikai feladványoktól. Elsőre. Második látásra már feltűnhet, hogy a határidő 2016 január vége, a megoldást pedig egy olyan emailcímre kell elküldeni, amely a folyamatosan kibomló rejtvénysorozat egyes elemeiből derül ki. Fogalmunk sincs arról, hogy jár-e a sikeres megoldók feje felé egy nemzetbiztonsági lornyon (vagy munkaajánlat), de ezen majd akkor gondolkodjunk el igazából, ha már sikerült mindent megoldanunk.

A 4.87 bitcoinos festmény esete

Kép: Marguerite Driscoll
Kép: Marguerite Driscoll

Idén áprilisban Marguerite Driscoll „Szatosi Nakamoto legendája” c. festménysorozatának harmadik részét tárta a nyilvánosság elé. A bitcoin nevű digitális fizetőeszköz kitalálójához kötött festmény érdekessége, hogy nem csak kép, hanem egyben megtörendő rejtvény is – a sikeres megtaláló 4.87 bitcoint (azaz kb. 1400 dollárnyi ill. mintegy 400 ezer forintnyi összeget) találhat a képben található rejtvény(ek) megfejtésével.
A megfejtés menetét remekül végig lehet követni a bitcointalk.org fórumain, Driscoll Twitter-profilján pedig folyamatosan belefuthatunk új kihívásokba.

Eltűntek a tücskök is

Évszázadokkal ezelőtt remek házőrzők voltak a tücskök: egészen addig nem kellett aggódnunk, amíg hallottuk őket. Amikor viszont hirtelen csend lett: tudni lehetett, hogy valaki jár a ház körül. Rossz óment jelezhet tehát az elmúlt évek legnagyobb kriptográfiai összeesküvés-elméleteit besöprő Cicada 3301 eltűnése.

Azt ugyan senki sem tudja, hogy a név mögött ki(k) áll(nak), az azonban biztos, hogy 2012 óta minden februárban hosszas, igen komplex feladványsorozattal jelentkeztek a világ kripto- és konteórajongóinak örömére. Céljuk a visszakövethetetlen és rövid kommünikék szerint csak annyi, hogy “megtalálják a számukra legjobb embereket“. HR-fogásnak ugyan ez túl komplex lenne, már csak azért is, mert a megfejtésekben a kriptográfia mellett a filozófia és az okkultizmus is szerepet játszik, a megoldások nagy része pedig a darkneten rejlik – amikor éppen nem a bolygó másik felére kellett elutazniuk az érdeklődőknek megoldásokat vagy utalásokat keresni. 2015 februárja óta viszont csend van: az elméletek száma pedig végtelen, egyesek szerint van új rejtvény, csak annyira komplex, hogy észre sem vesszük. Csak hogy a tényeknél maradjunk: a projekt történetét, illetve az eddigi megoldásokat összefoglaló wiki roppantul hasznos olvasmány, már az is sokat tanulhat belőle, aki szeret feladványokkal foglalkozni, de nem annyira erős a matematikatudása, mint szeretné.

A lengyel boríték esete

Ez akár egy Sherlock Holmes-történet címe is lehetne, de sajnos nem az. Az idei egyik legfurcsább rejtély/rejtvény az októberi „lengyel boríték” volt, amelyre a Gadgetzz weboldal hívta fel a figyelmet. Az évvégi tragikus terrorcselekmények kapcsán sokak szerint több mint aggasztó volt a kapcsolódó videóban és spektrogramokban elrejtett vészjósló üzenet – pár hét alatt azonban kiderült, hogy elméletileg egy Parker Wright nevű férfi gondosan kitervelt feladványa volt – elméletileg. Bármi is legyen az igazság, az eredeti cikk kommentjeit végigfutva egész jól végig lehet követni, hogy miként kell nekifutni egy hasonló rejtvénynek, ha esetleg szembejön velünk egy hasonló.

És még a Sátán is szomorú

Az év garantáltan legnyomasztóbb története a Sad Satan: a YouTube-ról származó videosorozat egy elméletileg a darkwebről levadászott játék „végigjátszását” tartalmazza, bár senki sem tudja, hogy ki készítette, mi a játék célja és ha el van benne rejtve üzenet, akkor mi is ez pontosan. A konteók természetes azonnal felhabzottak a Reddit creepygaming fórumain: darabokra szedték az egyes zenéket, hangfoszlányokat és képeket: a Redditelők pedig számos pedofília-botrányt megemlítettek már a hivatakozásokban. Az azonban, hogy a szellemi kapacitás lefoglalásán kívül mi volt a cél, egyelőre senki sem tudja.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik