Tech

Hogyan kezdhetünk el akár otthon zenét gyártani?

Zeneelméleti ismeretek és hangszeres tudás nélkül is viszonylag könnyen gyárthatunk zenét, nem is akármilyet. Mutatunk néhány olyan alkalmazást, amellyel könnyen, akár játékosan alkothat hangokat az egér mozgatásával, vagy néhány egyszerű beállítással.

Pierre Schaeffer zeneszerző munkássága óta egyébként is legitimizálta a szakma azt, hogy a zene nem feltétlenül hangszerekből, hanem hangokból születik: így készültek később a samplerek és így vált zenévé az is, ahogyan idegesen dobolunk az asztalon, bár ezzel persze nem mindenki ért egyet. Ennél a mozzanatnál természetesen békésebb zenei kínálattal érkezünk.

Plink: a flowélmény kedvéért

A felelőtlen örömzenélés és a homokozóban együtt várvödrözés idilli élményét biztosítja az eléggé spártai külsejű, de annál szórakoztatóbb Plink. Teljesen ismeretlen játékosokkal kerülünk egy játéktérbe, ahol csak fel-le mozoghatunk (ez a hangmagasságot vagy ütőshangszerek esetén a dobmintákat változtatja), illetve színt változtathatunk (amely éppen megszólaltatandó hangszerünket jelképezi: doboktól basszusokon keresztül egy könnyedebb elektro szám garantáltan ismerős hangzásairól van szó). Tökéletes gateway-élmény: először senki sem érti, hogy ebben mi a jó, öt perccel később viszont már azon gondolkodunk, hogy milyen zenei motívumokkal tudjuk köszönteni a pályára belépő új játékosokat és hogyan tudunk zenével kommunikálni.

zene-egyszeruen-02-plink

Generatív zene

Brian Eno zeneszerző és producer nevéhez szokás kötni az ún. generatív zenei megoldásokat, azaz azt a sokak által rettegett pillanatot, amikor megnyomjuk a gombot és tényleg jön a kész zene. Eno és állandó kóder/zenésztársa, Peter Chilvers ilyen appokat gyárt iPhone-okra és iPadekre: Bloom című appja például kifejezetten lassú, altató ambientet  gyárt: ennek megfelelően csak hangnemeket tudunk benne váltani vagy a képernyő adott pontjaira bökve „zongorázhatunk”. Ha a halvány pasztellszínekkel és gömbszerű formákkal operáló app inkább a víz, másik, Scape nevű appjuk jóval szögletesebb formákkal, erősebb kontúrokkal, harsányabb hangzású zenékkel, hangszobrokkal dolgozik – egyik sem lógna ki egy kísérleti művészeti kiállításról. (És oda sem férnénk hozzájuk, olyan hosszú sor kígyózna előttük.) Eno és Chilvers nem csak ennél a két appnál állt meg – ezen az oldalon még több zenei appjukat nézhetjük át.

Caustic: minden egyben

Androidos készülékekre fizetős, PC-s portként viszont teljesen ingyenes a Caustic névre hallgató zenei egységcsomag. Aki teljes kontrollt akar afelett, hogy mi hangzik el és ennek megfelelően dobgépeket akar programozni,  basszusfutamokat akar írni és különféle szintetizátorhangzásokkal akar bajlódni , viszont mindehhez kezdő, az örülni fog a Causticnak: nagyon jó tutorialek járnak hozzá, nagyon könnyen lehet belőle sikerélményt szerezni és akár komplett számokat is egész könnyen össze tudunk benne pofozni, öt évvel később pedig azon sírunk majd a konyhában, hogy abból a pénzből, amiből egy teljes országot vehettünk volna, inkább egy moduláris szintetizátort szereztünk. (Ez az a szintetizátor, amiben első látásra több a kábel, mint maga a gép, amiből ezek a kábelek lógnak.) Tökéletes gateway-program tehát, kipróbálni is ingyenes, csak időre lesz szükségünk. De arra nagyon.

zene-egyszeruen-03-caustic

Ha csak gumi kell

Ha csak gumizene, azaz a háttérben futó, egyáltalán nem zavaró háttérzene kell a lelkünknek, azt is könnyen kikeverhetjük magunknak. Ezeket általában az „ambient noise generator” kifejezéssel kereshetjük, de a legbiztosabb találat garantáltan a MyNoise, amelyen éjjeli kertzajoktól tibeti hangtálak vagy éppen mantrázó szerzetesek hangjait kombinálhatjuk össze tíz szólamban: ezek alá pedig a YouTube vagy Soundcloud bármilyen ambient zenéjét varázsolva kész is az egyszeri és megismételhetetlen éjjeli rádió.

zene-egyszeruen-04-mynoise

Olvasói sztorik