Tech

A nyilvános wifit is tiltanák a francia hatóságok

A rendkívüli állapot miatt szembemennének mindennel, ami lehetővé teszi az internetezők névtelenségét.

Korlátoznák az internet szabadságát a francia hatóságok a párizsi merényletek nyomán – betiltanák a névtelenséget biztosító Tor hálózatot és rendkívüli állapot a nyilvánosan hozzáférhető ingyen wifi-hozzáféréseket is. A rendőrség álláspontja szerint ugyanis ezek a lehetőségek szinte lehetetlenné teszik, hogy valakinek az internetes tevékenysége alapján nyomára lehessen akadni. Az erről szóló belügyminisztériumi tervezetet a Le Monde szerezte meg.

A Tor egy önkéntesek által fenntartott szerverhálózat, amely arra szolgál, hogy követhetetlenné tegye az adatforgalmat. Azután vált népszerűvé, hogy 2013-ban Edward Snowden a nyilvánosság elé tárta az amerikai NSA megfigyelési gyakorlatát. Szivárogtatásra, oknyomozásra, vagy csak a privát szférájuk védelmére is sokan használják, ugyanakkor a terroristáknak, pedofiloknak, bűnözőknek is menedéket nyújthat.

Ugyanakkor, ha még a Tor betiltása mellett is dönt a francia kormány, nem világos, hogyan teheti ezt meg. Kínában az ismert eléréseket blokkolja a kormány, de a hálózatnak van olyan üzemmódja is, ami nem nyilvános csomópontokon keresztül irányítja a forgalmat. Ezeket a kínai internetcenzúra csak részben tudja kiszűrni. (Vice)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik