Tech

A Mercedes karácsonyi viccet csinált az önvezető autókból

Zseniális videót készített a Mercedes, ahol egy magyarra nehezen lefordítható szójátékra alapulva kifigurázza a legújabb autós-tech divatot.

A Mercedes az autógyártás azon kevés csúcsragadozója közé tartozik, ahol rengeteg pénzt ölnek a self-driving technológiába, tehát az önvezető autók fejlesztésébe. Annak ellenére jelentős eredményeket sikerült elérniük, hogy a Google előbbre tart ezen a téren, pedig nem is autógyártó. Mindemellett a Merci sem áll rosszul, hiszen többször is megvillantotta már a félig önálló gördülés lehetőségét, így például a C63 S képében. Most azonban a német humor (ha van ilyen) és leleményesség egészen új dimenziókat nyitott a témában.

A vállalat legújabb „reklámjában” rámentek a szóvicc és a karácsony összeboronálására. A self-driving szóból tréfásan elf-driving lett, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy az autó nem önvezető, hanem a Télapót segítő elf vezeti – ezt meg sem próbáljuk lefordítani valamilyen magyar szójátékra, mert úgysem fog sikerülni. A videóból egyébként is minden kiderül, de annyi biztos, hogy az önhajtás helyetti elfhajtás valóban ugyanazt tudja, mint robotizált változata, hiszen az autós nyugodtan elhelyezkedhet kényelmesen a hátsó padsorban, kortyolgathatja a kávéját, csodálhatja az odakint elsuhanó tájat, az elf-driving technológia pedig csendben teszi a dolgát.

Félretéve azonban a tréfát, az önmagukat vezető autók kérdése mostanság folyamatosan napirenden van, amit mi sem igazol jobban, mint az, hogy a legtöbb járműkategóriából már rendelkezésre állnak prototípusok, legyen szó akár autókról, buszokról, kamionokról vagy akár motorokról. Sőt, nemrég írtunk arról, hogy az egyébként is fura elektromos Forma-1 oldalhajtásaként nemsokára indul a ROBORACE, melyben már sofőrök sem lesznek a versenygépekben.

Olvasói sztorik