Tech

A Facebooknál az apák is mehetnek hosszú szülési szabadságra

Ha valami jó Mark Zuckerbergnek, akkor legyen jó az összes Facebook dolgozónak: a szigorú amerikai szabályok helyett sokkal tovább maradhatnak szülési szabaságon a nők - és a férfiak is.

Bár Amerikában ugyebár a kerítés is kolbászból van, a sült csirke pedig egyenesen a szájba röppen, azért akadnak olyan dolgok, amik arrafelé sem a legbarátságosabbak. Egy átlagos szülési szabadság például az Egyesült Államokban mindössze hat hét, utána jöhet a bébiszitter, vagy oldja meg mindenki úgy, ahogy akarja. Ehhez képest a Facebook szépet lép előre, ehhez persze az is kellett, hogy vezetője személyesen is érintett legyen a kérdésben.

Lori Matloff Goler, a vállalat emberi erőforrásokért felelős vezetője a héten bejelentette, hogy a világon minden alkalmazottjuk négy hónapos fizetett szülési szabadságra lesz jogosult január elsejétől. A négyhavi eltáv az amerikai alkalmazottak egy részére már érvényes most is, a változás egyrészt a világ többi részén szétszórt, teljes munkaidőben dolgozó Facebook alkalmazottaknak jelent könnyítést, és persze főleg az újdonsült apukák örülhetnek, akik szintén otthon maradhatnak a bébivel. Külön kiemelték, hogy az azonos nemű párok esetében is ugyanígy jár a kedvezmény, valamint akkor is, ha adoptált gyerekről van szó. A szabadságot a gyerek érkezésétől számított egy évben lehet kivenni, ami azért sem rossz, mert így akár felváltva is felhasználhatják a szülők, meghosszabbítva a bébiszitter-mentes időszakot.

A Facebook ezzel olyan amerikai vállalatok mellé sorakozik fel, int az Amazon, a Netflix és a Microsoft: mindegyikük idén terjesztette ki a korábbi, szűkebbre szabott szülési szabadságot. Mark Zuckerberg egyébként nem használja ki teljes egészében a neki járó négy hónapot, a tervek szerint ennek csak felét tölti a nemrég megszületett Max mellett, utána már részmunkaidőben újra munkába áll majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik