Tech

A Facebook megmondta, mire megy el Zuckerberg 45 milliárdja

Az ifjú apa nagylelkű felajánlása nem szimpla adomány: öngerjesztő, önfinanszírozó szervezetek és befektetések lesznek belőle.

Mark Zuckerberg meglepő üzenete alapján a legtöbben olyan adományra gondoltak, amely közvetlenül valamilyen jótékonysági szervezethez kerül. A Facebook beadványai alapján azonban úgy tűnik, sokkal komolyabb és előremutatóbb módon történik a Zuckerberg-részvények 99 százalékának befektetése.

A mai értéken számolva 45 milliárd dollárt érő pakk egy része ugyan lehet közvetlen adomány is, de nagy része privát befektetések formájában oszlik szét. A Facebook hivatalos közleményéből annyit lehet megtudni, hogy a Chan Zuckerberg Kezdeményezés non-profit szervezetek támogatásával és akár alapításával próbálja elérni a Mark Zuckerberg által felvázolt nemes célokat. Egyes helyeken máris arról írnak, hogy a fiatal milliárdos akcióját önös üzleti érdekek vezérlik, de erről szó sincs. Minden olyan profitot, amelyet a kapcsolódó befektetések következményeképp valamelyik így létrehozott vállalat vagy egyéb szervezet termel, visszaforgatnak a Kezdeményezés által támogatott projektekbe.

Nem arról van tehát szó, hogy a Facebook-guru fogja a pénzét, és elutalgatja különféle számlákra, ehelyett a témához kapcsolódó projektekbe fektetve, közvetve vagy közvetlenül, folyamatosan figyeli a pénz segítségével működő szervezeteket és törekvéseket. Ezzel tehát kikerülhető, hogy az összeg bizonyos részei olyan helyekre kerüljenek, ahol elherdálódhat, vagy nem teljesen a Zuckerberg által megfogalmazott célokra fordítják. A közlemény persze még mindig szűkszavúan fogalmaz, de minden bizonnyal később részletesebb információkat is közölnek arról, éppen milyen projektek működnek és hol tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik