Tech

Egy kisvárosnyi informatikus hiányzik Magyarországról

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 11. 28. 12:00

Friss felmérések szerint tavalyhoz képest is egyre növekszik az informatikai szakemberek hiánya itthon. Az IVSZ konkrétan 22 millió, akár azonnal betölthető munkahelyről beszél: ebben a szakmában is egyre többen próbálnak szerencsét külföldön a frissen munkába álló korúak közül.
Friss felmérések szerint irtózatos hiány van itthon informatikusokból, a piac felszívna akár 22 ezret is.

Ha hiányszakmát keresünk itthon, valószínűleg rögtön sorolná mindenki a jól képzett orvosokat, és még megannyi egyértelmű pozíciót, de az a közkeletű vélekedés biztosan nem igaz, hogy “arra a sok kockafejű programozóra semmi szükség”. Dehogynem, kell belőlük egy kisvárosnyi.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Qualysoft egyaránt olyan felméréseket közölt, mely szerint tavalyhoz képest is egyre növekszik az informatikai szakemberek hiánya itthon. Az IVSZ konkrétan 22 ezer, akár azonnal betölthető munkahelyről beszél részletes elemzésében, amely a hazai digitális gazdaság fontosságát taglalja. Az egyik legnagyobb probléma még mindig az, hogy ebben a szakmában is egyre többen próbálnak szerencsét külföldön a frissen munkába álló korúak közül.

Simon Attila, a Qualysoft vezérigazgatója szerint a legnagyobb hiány a Java programozókból van itthon, legalább tízezer ilyen szakember számára áll rendelkezésre munkalehetőség. Emellett nem csak .NET fejlesztőkből mutatkozik komoly hiány, hanem a szoftverek vagy digitális szolgáltatások tesztelőiből is. Leginkább a SCRUM nevű fejlesztési módszertanhoz értő, abban tapasztalatot szerzett informatikusokra van szükség, közülük viszont fejlesztőkre és tesztelőkre egyaránt. A speciális, kevésbé széles körben alkalmazott scriptnyelvek, így a PERL és a Python szakértői iránt is hatalmas az igény Magyarországon, de projektvezetőket is nagy számban keresnek a vállalatok.

A Qualysoft vezetője szerint a külföldi munkavállalás leginkább pályakezdő, családalapítást még nem tervező fejlesztőkre jellemző. A komolyabb tapasztalattal rendelkező IT-szakemberek itthon is találnak igényeikhez és elvárásaikhoz illő munkát.

Egy külföldi cég mostanra csupán 20-40 százalékkal tud magasabb bért kínálni egy magyar informatikusnak egy hazai cégnél, a megélhetés költségei azonban a nyugat-európai országokban 200-300 százalékkal is magasabb lehet az itthoninál.  A Qualysoft vezetője szerint az utóbbi egy-két évben egyre több szakember dolgozik távmunkában jól fizető külföldi cégeknek. Ezzel a munkalehetőséggel lehet elérni a legnagyobb jövedelmet, mivel itthon sokkal alacsonyabbak a megélhetés költségei, a munkákért pedig devizában fizetnek.

Új trend, hogy az informatikai cégeknél a fejlesztők kiválasztáskor egyre nagyobb szerephez jut a jelöltek szaktudása mellett a személyiségük is, tehát már nem mogorva, strandpapucsban és kitérdelt mackónadrágban kódoló remetéket keresnek. Míg a kilencvenes években a programozókkal kapcsolatban az antiszociális emberek sztereotípiája élt a köztudatban, manapság egy ilyen szakember már biztosan nem piacképes. A fejlesztők esetében is fontos elvárás lett a jó kommunikációs képesség, és a csapatban való dolgozás készsége: a mai projektekben ugyanis magányos hősök helyett hatékonyan dolgozó csoportokra van szükség.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.