Tech

A legújabb mini-PC kisebb egy bankkártyánál

A Raspberry Pi miniszámítógépek eddig is elképesztően aprók voltak, a legújabb modellt azonban minden eddiginél kisebbre töpörítették. Ja, és az árát is: kábé 1500 forintba kerül.

Oké, manapság már egy okostelefon is tulajdonképpen számítógépnek tekinthető, de azért a méretcsökkentés fokozható. A most kihozott Raspberry Pi Zero ugyanis mindössze 6×3 centis. Akkora, mint egy erősebb pendrive. Ráadásul mindössze 160 mA áramfelvételt produkál teljes terhelésen. Vannak ugyan ennél fürgébb és több funkcióval felruházott minigépek is, de a miniatürizálás és fogyasztáscsökkentés terén ez a modell egyelőre verhetetlen.

A gép továbbra is egyetlen nyomtatott áramköri lap, amelyre most egy Broadcom BCM2835 processzor került a maga 1 GHz-es órajelével. Emellett fél gigabájt RAM, egy microSD slot, egy mini HDMI csatlakozó, valamint két micro USB bemenet fért még fel az apró helyre (az egyik USB-n keresztül kapja az áramot egy átlagos, 5 voltos mobiltöltővel). A lapka egyik élén egy 40 lábas GPIO hely található, ezzel további kiegészítőkhöt csatlakoztathatjuk, vagy akár speciális berendezésekbe építhetjük az apróságot. A Pi Zero háttértára természetesen a bővítőkártya lehet, a képet pedig 1080p felbontással, 60 Hz képfrissítés mellett küldhetjük ki monitorra vagy akár kompatibilis tévékre.

A mindössze 5 milliméter vékony egység így egy teljes funkcionalitású számítógépként használható, és kiváló azoknak, akik tényleg csak valamilyen alapvető tevékenységhez keresnek PC-t, amit akár zsebre is vághatnak (na jó, azért csak óvatosan, a forrasztások érzékenyek), aztán bárhol használhatnak, ahol van egy mobiltöltő, egy tévé vagy monitor, valamint egy billentyűzet-egér kombó. A Pi Zero bevezetésére ráadásul kifejezetten egyedi módot találtak ki: a Raspberry termékekhez kapcsolódó The MagPi magazin decemberi száma mellé egyenesen ingyen adnak egy példányt az amerikai olvasóknak. Az alábbi videó részletesen is bemutatja az apróságot, és többek között az is látszik, hogy ez a miniatűr erőgép röccenés nélkül futtatja akár a Minecraft játékot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik