Tech

A laptop, ami az asztali erőműveket is veri

Ennek a high-end kategóriás notebooknak a vásárlásakor teljesítmény fronton semmilyen kompromisszumot sem kell kötnünk.

A notebookgyártók jó ideje maximálisan kiszolgálják azon vásárlókat is, akik számára nem a mobilitás, hanem sokkal inkább a komoly teljesítmény a fontos. Számukra készülnek az asztali számítógépek kiváltására szánt méretes laptopok, melyek azonban kicsit mindig gyengébbek, mint a legdurvább asztali PC-k. Most azonban itt a Origin PC EON17-SLX, mely simán kenterbe veri még a legerőssebb asztali társait is.

Az egyedi külcsínt kapott hordozható erőmű legdurvább kivitelében egy abszolút felsőkategóriás Core i7-6700K Skylake processzor kapott helyet, melyet az Intel kifejezetten desktop felhasználásra szán. Míg a high-end notikba szánt Core i7-6820HK 2,7 GHz-es alapórajelen ketyeg és maximum 3,6 GHz-re pörög fel, addig az említett társa 4 GHz-en jár alaphelyzetben és adott esetben akár 4,2 GHz-re is képes. Az persze már más kérdés, hogy az utóbbi chip kétszer annyit fogyaszt, mint az előbbi. A grafikusgyorsító feladatait sem egy kispályás versenyző, hanem az Nvidia vadonatúj GeForce GTX 980 mobil GPU látja el: bár ez egy alapvetően notebook grafikuskártya, a gyakorlatban tökéletesen ugyanazt a teljesítményt hozza, mint a GeForce GTX 980 desktop változata. A grafikusmemória 8 GB kapacitású, és akinek esetleg ez sem lenne elég, tervbe van véve egy olyan kivitel is, melybe két darab, egyenként 8 GB-os GeForce GTX 980m kerül.

A 17,3 colos képátlójú kijelző 1920×1080 pixeles felbontású, ezenkívül pedig említést érdemel még a maximum 64 GB RAM, a legfeljebb négy adattároló megoldás, az USB-C port, az USB 3.1 támogatás, a háttérvilágításos billentyűzet, illetve a 2 megapixeles webkamera. Az Origin PC EON17-SLX alapára 2000 dollár, de persze ezért az összegért még csak egy relatíve szerény sebességű változat lehet a miénk.

Snap1037

Ajánlott videó

Olvasói sztorik