Tech

Háromszor többet fogyaszthatnak az Ultra HD tévék

Az elmúlt időkben szépen lassan kezdtünk már hozzászokni ahhoz, hogy az elektronikai kereskedések polcait ellepik a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontású 4K Ultra HD televíziós készülékek, melyek a megfelelő tartalom megléte esetén gyönyörű képminőséget biztosítanak, de adott esetben iszonyatosan sokat fogyaszthatnak.

Az Egyesült Államokbeli National Resources Defense Council (NRDC) szervezet számos különböző 4K televíziót megvizsgált, és arra az eredményre jutott, hogy a boltokban nem egy olyan Ultra HD tévé kapható, mely hasonló méretű Full HD társánál akár háromszor több elektromos áramot fogyaszt. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a felbontás megugrásának nem feltétlenül kell együttjárnia a fogyasztás növekedésével, hiszen olyan 4K tévék is forgalomban vannak, melyek csak minimálisan, vagy egyáltalán nem fogyasztanak többet Full HD elődeiknél. Magyarul rengeteg múlik azon, hogy a gyártók hogyan optimalizálják legújabb modelljeik fogyasztását – az e tekintetben gyengébb tévék akár annyit is fogyaszthatnak, mint egy hűtőgép. Az NRDC szerint a sokat fogyasztó 4K modellek és az elődeiknél nagyobb képátlójú egyéb új készülékek miatt az USA-ban éves szinten mintegy 1 milliárd dollárral fognak növekedni az energiaköltségek.

A Futuresource Consulting közelmúltbeli jelentéséből kiderül, hogy az idei esztendőben várhatóan mintegy 147 százalékkal több 4K felbontású televíziós készüléket adnak el világszerte, mint 2014-ben. Az Ultra HD felbontás tehát szépen lassan végre kezd teret nyerni magának, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a globális TV-piac 2015-ben előreláthatólag 2 százalékos zsugorodáson megy keresztül. Tavaly egyébként még 3 százalékot nőtt a piac: 2014-ben 235 millió tévé került forgalomba a mintegy 94 milliárd dolláros forgalmú szektorban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik