Tech

A személyiségi jogok fontosabbak, mint a terrorveszély

A címben szereplő kijelentést egy olyan kommunikációs szolgáltatás alapítója tette, akiről kiderült: tudott róla, hogy megoldását terroristák is használják.

A biztonságos üzenetküldésre specializálódott Telegram még szerdán jelentette be, hogy a Párizsban és Bejrútban történt támadásokat követően 78 olyan üzenet-csatornát szüntetett meg, amelyben az ISIS-hez kapcsolódó beszélgetés folyt. Akkori közleményük szerint a vállalat megtörten értesült arról, hogy a Telegram publikus csatornáit is felhasználta az ISIS propagandája terjesztésére. Ezzel tehát úgy tűnhet, mintha ez az információ újdonságként hatott volna a vállalat vezetői számára, pedig nem ez a helyzet.

A TechCrunch Disrupt nevű rendezvényen, még szeptemberben beszélt arról a Telegram alapítója, hogy tudomásuk van arról, miszerint az ISIS is használja az alkalmazásukat. Pavel Durov akkor úgy fogalmazott: közvetlenül nem vesznek részt a terrorizmussal kapcsolatos aktivitásokban, és nem hiszi, hogy bűnösnek kéne éreznie magát amiatt, hogy terroristák is használhatják a szolgáltatást. A beszélgetés pontosan így zajlott:

Mike Butcher (riporter): Tud róla, hogy az ISIS is használja a Telegramot?
Pavel Durov: Igen.
MB: Ez nem zavarja önt?
PD: Jó kérdés.
MB: Jól alszik, miközben tudja, hogy terroristák is használják az ön platformját?
PD: Nagyon jó kérdés, de úgy gondolom, a személyiségi jogok általában, valamint a magánszférához való jogok sokkal fontosabbak, mint a félelem attól, hogy rossz dolgok történnek, például a terrorizmus. Ha az ISIS-t nézzük… Igen, a Közel-Keleten háború folyik, tragikus események sorozata. De az ISIS úgyis mindig talál majd módot a kommunikációra. És ha rájönnek arra, hogy az általuk használt módszer már nem biztonságos, váltanak másikra. Szóval nem hiszem, hogy mi így részt vennénk a tevékenységeikben. Nem hiszem, hogy bűnösök lennénk, vagy annak kéne éreznünk magunkat. Továbbra is helyesen cselekszünk, megvédjük felhasználóink privátszféráját.
MB: Tehát úgy véli, ha nem a Telegramot használnák, lenne helyette más megoldás?
PD: Egyértelmáen. És emellett vannak olyan nyílt forráskódú lehetőségek is, amellyel bárki készíthet végponttól végpontig titkosított kommunikációt. Bárki telepítheti ezeket, mind elérhető. A technológia létezik, és a felhasználókon múlik, ki hogyan használja.

Érdekes problémakört vet fel a beszélgetés, hiszen más és más szemszögből nézve Durovnak igaza is van, és nincs is igaza. Mia fontosabb, hogy a Nagy Testvér folyamatosan figyelje a kommunikációt a terrorizmus megakadályozására, de így semmi titkunk ne maradjon, vagy a felvázolt modell a jobb, amikor személyiségi jogainkat feláldozzuk a biztonságért?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik