Tech

Mégsem PlayStation 4-en szervezték a párizsi terrortámadásokat

Világszerte megjelent a hír, miszerint az elkövetők a Sony játékkonzolja segítségével szervezték meg a merényleteket: a szakértők szerint ennek ugyan lehet némi alapja, de ebben az esetben szinte biztosan kacsa.

Eddig is kapott hideget-meleget a videojátékosok világa és az őket kiszolgáló iparág. Erőszakra buzdító játékok, butuló fiatalok, pattanásos, kövér fiúkat nevelő függőség – volt itt már minden, de a párizsi terrortámadások kapcsán az egyik legfontosabb játékkonzol-gyártó is képbe került. A pletyka alapját Jan Jambon belga belügyminiszter nyiatkozata adta, aki a támadások előtt két nappal egy eseményen nyilatkozott, miszerint amellett, hogy a terroristák Twitter üzenetek százezreit küldik el naponta, olyan nehezebben felderíthető fórumokon is toboroznak, mint a PS4 játékosokat összekötő hálózata.

A nyilatkozatot a Forbes egy cikke szerencsétlenül a merényletek után közölte egy olyan kontextusban, amely alapján az olvasók azt hihették, hogy mindezt már a véres eseményekre reagálva közölte. Mire pontosították a cikket, a hír már körbejárta az internetes és offline médiát. Ezt még az is segítette, hogy a terrorakciókhoz kapsolódó brüsszeli razzia során az elkövetők feltételezett lakhelyén találtak egy PS4-et. A világnak ennyi már elég is volt a sherlocki következtetéshez: a párizsi eseményeket tényleg a Sony konzoljain szervezték, ergo a játékkonzolok veszélyesek.

Ez azonban gyakorlatilag olyan szintű túlzás, mintha azt mondanánk, hogy a Seat is benne van az összeesküvésben, mert az elkövetők egy ilyen autóval menekültek. A PS4-es kommunikációra semmilyen konkrét bizonyítékot nem találtak, ráadásul mivel lassacskán kiderül, hogy a párizsi terroristák egymáshoz kifejezetten közel éltek, valószínűleg nem is volt szükségük efféle trükkös kommunikációs módszerre.

A Sony természetesen kiadott egy közleményt, amelyben elhatárolódik az eseményektől. A gyártó egyértelműen kiáll amellett, hogy ha bármilyen visszaélésre, gyűlöletbeszédre vagy egyéb gyanús jelre bukkan a konzolokhoz kapcsolódó online kommunikációban, azonnal letiltja az érintetteket. Időközben biztonsági szakértők is megerősítették, hogy a Sony valóban “rálát” a játékosok beszélgetéseire, konkrétan a PlayStation Network felhasználói feltételeiben is jelzi, hogy a kommunikáció nem titkosított.

A belga miniszternek annyiban lehet igaza, hogy mivel a hagyományos csatornákat (például e-maileket, közösségi oldalakat) már sokkal szigorúbban figyelik a hatóságok a terrorizmussal kapcsolatban, a merényletek tervezőinek logikus lehet akár olyan platformokat használni a beszélgetéseik lefolytatására, amik nem megszokottak. Az viszont, hogy a mostani akcióval kapcsolatban semmilyen online információ nem bukkant fel annak ellenére, hogy a játékosok kommunikációját bizonyítottan megfigyeli még az NSA is, eléggé sokatmondó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik