Tech

Itt a Windows 10 első komoly frissítése

A Microsoft legfrissebb operációs rendszere most megkapta az első jelentősebb frissítőcsomagját.

A Microsoft július végén adta ki a nem túl népszerű Windows 8.1 közvetlen utódját, a Windows 10-et, mely a széles tömegek számára ingyenes upgrade-nek köszönhetően az elmúlt hónapokban villámgyors terjeszkedésbe kezdett. Most pedig elérkezett az idő arra, hogy a redmondi mamutcég kiadja a szoftver első komolyabb frissítését.

Bár a jelenleg már Windows 10-et használókat nem igazán érinti, mindenképp fontos újdonság, hogy mostantól már Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 termékkóddal is egyszerűen aktiválható a Windows 10. Vagyis a régebbi Windows-okkal rendelkezők számára ezentúl már nincs szükség arra, hogy feltelepítsenek például egy Windows 7-et és arról frissítsenek Windows 10-re. Imáink tehát végre meghallgatásra találtak.

Megváltozott a Start menü, mely mostantól négy csempe szélességű is lehet, és immár nemcsak 512, hanem akár 2048 csempét is tartalmazhat. A kontextus menük kinézete némileg változott, ezenkívül pedig mostantól már lehetőség van arra, hogy kikapcsoljuk az alkalmazás javaslatokat. Apró változás, hogy immár nemcsak a Start menü és a taskbar, hanem az ablakok kereteinek színe is személyre szabható. Újdonság továbbá a “keresd meg az eszközömet” funkció, a továbbfejlesztett Cortana, illetve, hogy az Edge böngésző az összes készülékünkön képes szinkronizálni a kedvenceket és az olvasási listákat, és ezekbe előzetes betekintési lehetőséget is nyújt.

Továbbá a tableteken és az egyéb kevés tárhellyel rendelkező készülékeken lehetőség nyílik az alkalmazások lényegében bárhova, akár SD memóriakártyára történő telepítésére is. Végül, de nem utolsó sorban megjegyzendő, hogy a Microsoft közlése szerint a legfrissebb Windows 10 ugyanazon a számítógépen közel 30 százalékkal gyorsabban indul el, mint a Windows 7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik