Tech

Mindenki bankszámlája veszélyben lehet

László Ferenc
Bátky Zoltán
László FerencBátky Zoltán

2015. 11. 12. 06:00

A vírusokat már rég nem azért írják, hogy kicsinyes bosszúságot okozzanak vele a számítógépek felhasználóinak. A hackerek keményen rámennek a pénzünkre, szóval nem árt odafigyelni, ki turkál a bankszámlánkon.

Csodálatos dolog az internet, vásárolunk rajta, elolvassuk a 24.hu híreit, éjszaka megnézzük a… mindegy is, de a legfontosabb, hogy akár már anélkül is elintézhetjük szinte az összes banki ügyletünket, hogy egy bankfiókban kéne ücsörögnünk és várni a hívószámunk felvillanására. Hol tart már a tudomány… Viszont a netes bankolás elterjedésének nem csak mi örülünk, hanem azok a hackerek, vírusírók és egyéb digitális trükkmesterek is, akik a banki rendszerek, a felhasználói felületek gyengeségeit, vagy épp a felhasználók figyelmetlenségét kihasználva könnyen megcsapolhatják a számláinkat.

2015 harmadik negyedévében a biztonsági megoldások közel 626 000 online banki lopásra specializálódott rosszindulatú programot blokkoltak. Ez az eredmény 5,7 százalékos emelkedést jelent 2014 azonos időszakához képest. A negyedév során 5,68 millió értesítés érkezett olyan rosszindulatú programokról, amelyek pénzt akartak ellopni online a felhasználók bankszámlájáról. A legújabb jelentés szerint az osztrák felhasználók számára kifejezetten durva volt ez a három hónap, őket több banki trójai támadás érte, mint bármely más régiót a negyedév során, minden huszadik osztrák netbank-felhasználó találkozott ilyen fenyegetéssel. Az előző negyedév listavezetője, Szingapúr a második helyre került (4,2%), a harmadik helyen pedig Törökország végzett 3 százalékkal. A top 10-ben szereplő legtöbb országnak jelentős számú online banki felhasználója van, akik vonzzák a kiberbűnözőket. Az netbank-felhasználókat ért támadások többsége a Trojan-Downloader.Win32.Upatre-hez fűződik, amelyet az incidensek 63,1 százalékában használták arra, hogy megpróbálják ellopni a felhasználók fizetési adatait.

Érdekesség, hogy a harmadik negyedévben 323 374 teljesen új kártékony mobil programot azonosítottak a biztonsági termékek, tíz százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az elmúlt negyedévben több mint 1,5 millió kártékony szoftvercsomagot telepítettek mobilokra, másfélszer többet, mint az előző negyedévben. A felhasználóknak megjelenített reklámok bizonyultak a legfőbb pénzszerzési módszernek a mobilfenyegetések közül. A negyedév során egyre több olyan programot észleltek, amelyek reklámokat használtak arra, hogy megfertőzzék a felhasználókat. Ezek gyakran rootolják az áldozatok eszközeit, és adminisztrátori jogosultságokat használnak, megnehezítve ezzel az ellenük vívott küzdelmet. 2015 harmadik negyedévében ezek a trójai vírusok a legnépszerűbb mobil vírusok több mint felét tették ki.

A Kaspersky Lab fenti statisztikái elég riasztóak, gyakorlatilag arra világítanak rá, hogy bárki bankszámlája veszélyben lehet. A leghatásosabb védekezési módszerek viszonylag egyszerűek:

  • Csak olyan banki levélben található hivatkozásra kattintson, aminek helyességéről meggyőződött. A valamilyenbank.hu címnek hinni lehet, de a valamilyencím.com/valamilyenbank és hasonló címek tiltólistásak.
  • Senkinek ne adja meg a banki adatait, csak ha biztonságos weboldalon vásárol (például hitelesített oldalon jár, aminek fejlécében zöld lakat jelet lát).
  • Banki tranzakcióihoz állítson be kétszintű védelmet, például SMS-es megerősítő kód használatát.
  • Használjon valamilyen biztonsági szoftvert, amely folyamatosan figyeli a gépét és internet-kapcsolatát a gyanús és veszélyes kódok, behatolási kísérletek ellen.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JUNE 21: Special counsel Robert Mueller (C) leaves after a closed meeting with members of the Senate Judiciary Committee June 21, 2017 at the Capitol in Washington, DC. The committee meets with Mueller to discuss the firing of former FBI Director James Comey.   Alex Wong/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.