Tech

Pincében a forradalmian új fényképezőgép ára

A Lytro másodikgenerációs, utólagos fókuszálást lehetővé tevő fotómasinája most az eredeti ár töredékéért a miénk lehet.

Emlékezetes, hogy a Lytro Lightfield Camera nevezetű készüléket 2011 októberében jelentette be a Lytro, mely aztán számos kisebb-nagyobb szoftverfrissítést kapott, 2014 tavaszán pedig végre felbukkant a gyártó újabb hasonló elven működő fotómasinája. A Lytro Illum tavaly nyáron eredetileg 1599 dolláros (470 ezer forint) áron debütált a boltokban, aztán 999 dollárra (292 ezer forint) csökkent a hivatalos listaára, ma pedig már csak 599 dollárba (175 ezer forint) kerül, de kis szerencsével akár 399 dolláros (117 ezer forint) akciót is ki lehet fogni.

Snap874

A Lytro Illum a hagyományos fényképezőgépektől eltérően és elődjéhez hasonlóan nem fókuszál fotózáskor, hanem ehelyett nemcsak egy adott síkban rögzíti a fénynyalábok intenzitását és színét, hanem rögzíti azok irányát is. Ennek előnye, hogy nem a fotó elkészítése előtt kell fókuszálnunk, hanem a felvétel elkészülte után, és a képen belül gyakorlatilag bárhova állítható a fókusz, ezenkívül pedig a mélységélességgel és a perspektívával is játszhatunk utólag. A Lytro Illum a korábbi 1/3 colosnál nagyobb méretű, egész konkrétan 1 colos képérzékelőt kapott, melynek felbontása 11 megarayről 40 megarayre nőtt, a Lytro ugyanis nem megapixelekben gondolkozik. Mindenesetre ha megapixelekre szeretnénk levetíteni a készülék tudását, akkor mintegy 5 megapixellel számolhatunk. A szenzor előtt egy 30-250 milliméteres ekvivalens gyújtótávolságú objektív teljesít szolgálatot, mely könnyen kikövetkeztethető módon nyolcszoros optikai zoomátfogással bír, ezenkívül pedig fontos kiemelni a fixen f2-es fényerőt, illetve a lényegében 0 centiméteres makró közelpontot.

Snap873

A hátfalra szerelt mozgatható 4 colos érintőkijelző 800×480 pixeles felbontású, ezenkívül pedig említést érdemel még az 1/4000 másodperces legrövidebb záridő, a külső vakukat fogadó vakupapucs, az SD-memóriakártya slot, illetve az USB 3.0 adatátvitel. A különleges formavilágú, 86x145x166 milliméter méretű, Lytro Illum nehezebb az átlagnál, hiszen nem kevesebb mint 940 grammot nyom a mérlegen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik