Tech

A Google épp most nyírta ki a navigációs piacot

A Google térképszoftverével eddig is tudtunk navigálni, de volt egyetlen, viszonylag fontos hátránya: folyamatos adatkapcsolatot igényelt. Mostantól ennek vége, és ezzel együtt porba hullhat az összes navi-szoftver gyártója is.

Ha ön eddig Magyarországon próbált megkeresni valamilyen címet, esetleg autóval próbált eljutni valamilyen eddig ismeretlen helyre, jó szolgálatot tett a Google térképe és az ehhez kapcsolódó, szintén ingyenes navigáció. Azért írtuk Magyarországot, mert bár természetesen a funkció a határokon túl is működött, ellenben a térképeket nem a telefonunkon tárolta, hanem folyamatosan frissítette az adatokat netről – ez pedig egy hiperdrága adatroaming mellett maga volt az anyagi öngyilkosság. Ugyan egy ideje limitált mennyiségben le lehetett tölteni térképrészleteket, ám ezeken belül nem tudtunk keresni és a turn-by-turn navigációt sem tudtuk használni net nélkül. Mostanáig.

A Google ugyanis bejelentette a Maps eddigi legfontosabb frissítését, mely elhozza a teljesen offline működést. Innentől egy adott település, de akár egy egész ország térképét is lementhetjük előre, majd aztán akár netkapcsolat nélkül is használhatunk rajta minden online is elérhető funkciót (kivéve persze a valós időben szolgáltatott forgalmi adatokat).

Ez egyrészt két fontos változást hoz. Egyrészt önnek mostantól ekár egy fillér adatforgalmába nem kerül majd, hogy a Google navigációját használja, hiszen az otthoni, vagy munkahelyi WiFi-n keresztül letöltheti a szükséges térképeket, aztán innentől ki is kapcsolhatja a folyamatos netet. Másrészt a különféle navigációs szoftverek gyártói mostantól kevés kivétellel elmehetnek péknek, kéményseprőnek, vagy egyéb más munkakörökbe, ugyanis szinte nem marad olyan ok, amiért fizetős navigációs szoftvert kellene vennünk. Mostanában magánember legfeljebb akkor gondolkodott el ilyesmin, ha külföldre utazott, és a Google térképének folyamatos adatéhsége miatt szüksége volt egy offline is működő alternatívára, de mostantól simán megtehetjük úgy a Budapestről Neos Marmarasig tartó 1200 kilométer körüli utat, hogy előre rákészülünk a Google alkalmazásával, aztán kilőjük a netet (vagy eleve letiltjuk az adatroamingot), és indulunk.

A 9.17-es verziószámú frissítés elsőként az Androidon futó Google Térkép alkalmazásokra érkezik meg, és a fenti módon alkalmazható: csak kiválasztjuk a térkép nézetében a kívánt területet, majd kérjük a mentését, adunk neki egy nevet, és máris megkapjuk az offline navigációra alkalmas, mai dátummal érvényes térképet. A vállalat ígérete szerint néhány héten belül az iPhone-okon használható változat is érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik