Tech

Rekordsebességgel robbant be az új kínai processzor

A Huawei beváltotta ígéretét, miszerint november elején leleplezi vadonatúj Kirin chipjét.

A kínai székhelyű Huawei az elmúlt időkben jó néhány Hisilicon Kirin típusjelzésű és saját fejlesztésű mobil chipsettel rukkolt elő, melyek közül eddig a gyártó közelmúltban érkezett csúcskészülékeibe pakolt Kirin 935 volt a legnagyobb teljesítményű. A Kirin 935 felett azonban mára már kicsit eljárt az idő, így aztán nem is csoda, hogy a vállalat most előrukkolt a sokak által várva várt Kirin 950-es nagyágyúval.

A Kirin 950 az első AnTuTu sebességtesztben nem kevesebb mint 83 ezer pontos eredményt ért el, vagyis ily módon közel 20 százalékot vert rá a Samsung eddigi teljesítménybajnok chipsetére, az Exynos 7420-ra. Az újdonság 16 nanométeres FinFET gyártástechnológia segítségével készül, és a gyártó közlése szerint 40 százalékkal nagyobb teljesítményű az elődjénél, miközben a fogyasztása 60 százalékkal mérséklődött.

A nyolcmagos Kirin 950-ben négy darab nagyteljesítményű 2,53 GHz-es Cortex-A72 mag található, melyek négy darab energiatakarékos 1,8 GHz-es Cortex-A53 mag társaságát élvezik. A big.LITTLE architektúrájú chipsetnek többek közt egy parányi i5 társprocesszor is a részét képezi, mely folyamatosan be van kapcsolva és monitorozza a készülékekbe szerelt szenzorok jeleit. Az i5 fogyasztása mindössze 6,5 mA, szemben az előd i3 90 mA-s értékével. A chipben ezenkívül egy high-end kategóriás Mali T880MP4 grafikusgyorsító is helyet kapott, mely elődjénél kétszer nagyobb tempót diktál.

Snap822

Ajánlott videó

Olvasói sztorik