Tech

A november a videojátékosoké Budapesten

Egyre nagyobb teret kapnak a videojátékok a fővárosban, két fontos rendezvény is a homo ludens digitalis faj képviselőit célozza meg.

Régebben sem értettem azt a sztereotípiát, miszerint aki számítógépes, vagy konzolos játékokkal szeret időt tölteni, az minden bizonnyal valamiféle antiszociális, ápolatlan, pattanásos, befüggönyözött szobában kuksoló csökevény. Mostanában pedig aztán tényleg furcsán lehet nézni mindenkire, aki még így általánosít, mivel egymást érik a különféle események, ahol a videojátékok kedvelői “kijönnek a napfényre”, és mindenki meggyőződhet róla, hogy eddig is köztünk jártak, nincs itt semmi remeteség.

A PlayIT rendezvénysorozat már jó néhány éve fut, annak idején még Budapest Game Show néven kezdte, aztán kinőtte magát, és évről évre egyre több látogatót vonz. A tavaszi, budapesti eseményen 18 ezren voltak, és a szervezők idén már a vidéki “turnéztatást” is elkezdték. Az őszi PlayIT a korábbiaknál is nagyobbat gurít: egyrészt kétnaposra bővül, a november 28-29-i hétvége mindkét napján dübörög majd, másrészt a kezdeti Millenáris, majd a SYMA csarnok után egy minden eddiginél nagyobb helyszínre, a Hungexpóra költözik.

Minden szinten szinte minden

Mi van egy ilyen hatalmas eseményen? Egyrészt több tucatnyi színpad, még több különleges játékhelyszín és stand: ezeken többek között a legújabb, vagy akár megjelenés előtt álló játékokba lehet bepillantani, és különféle vetélkedőkben, színpadi programokban részt venni (természetesen nyereményért, naná). Külön színpadot kaptak az egyre népszerűbb YouTuberek, tehát azok a lányok-fiúk, akik valamilyen saját YouTube csatornával népes követői táborra tettek szert. Egy tonna olyan kisebb-nagyobb helyszín lesz ismét, ahol bárki kipróbálhatja az aktuális játékokat és kapcsolódó hardvereket. Szimpatikus kezdeményezés a Mozdulj Gamer, amely épp a nyitó sztereotípia kiirtására tesz célt különféle élő csapatversenyekkel és egyéb ugrabugrával.

Társkiállításként ismét lesz a játékok világán túlmutató hardvereket és szoftvereket bemutató Veletech, és persze ide is beszivárog a cosplay – tudják, amikor épp a büntethetőség határát átlépő lányok rókafarokkal, cicafülekkel, hatalmas fantasy-kardokkal videojáték-szereplőnek öltöznek, és japán vezényszavakat csipogva pózolnak a színpadon. Na jó, a cosplay ennél sokkal több és rétegzettebb, lesz például egy olyan csapat is (a CosFighters), akik az eredetihez megszólalásig hű Star Wars kosztümökben adnak elő kiválóan koreografált fénykard-csatákat.

A PlayIT mindenesetre tényleg a játékosok minden rétegének kínál programokat: a naponta sok órát játszó keményvonalasoktól egészen a mobilon pötyögő kocajátékosokig és a gyerekeket kísérő családapákig mindenkinek jut szórakozás, és a folyamatosan növekvő nézőszám jól mutatja, hogy a gamer kultúra (és piac) végre tényleg elismert helyre kerül Magyarországon. Aki egyébként az ország keleti felében él, és nem tud feljutni Budapestre, az utazó PlayIT-ek idei utolsó eseményét is elcsípheti november 14-én, Debrecenben.

videojatek-rendezvenyek-02

Újra támad a retró

Persze nem csak azok örülhetnek, akik a legújabb játékokért vannak oda. Akik a 80-as, vagy 90-es években szocializálódtak valamilyen mikroszámítógéppel vagy korai generációs konzolon, november 21-én a Blaha Lujza téri Művelődési Szintet (Müszi), ahol a PixelCon 2 nevű rendezvény pont nekik szól. Az Insert Coin egyesület egy korábbi, családiasabb Retro Kütyü Játszóház nevű eseménysorozatot turbóz fel immár másodszorra.

A PixelCon 2 már tényleg az igazán keményvonalas játékosok paradicsoma, valamint azoké, akik még mindig örömkönnyekre fakadnak egy tökéletesen működő ZX Spectrum láttán (ez volnék például én), vagy titkos álmaikban Atari és Commodore-64 billentyűzettel masszírozzák az ujjaikat. Itt olyan gépekkel és játékokkal is játszani lehet, amik már évtizedek óta eltűntek a Centrum áruházak polcairól, de a látogatók is elhozhatják féltve őrzött saját gépeiket, hogy elbüszkélkedjenek a többieknek. Itt is lesznek színpadi előadások, például független játékfejlesztők mutatkoznak be, vetélkedőkön mérhetik össze tudásukat az érdeklődők, és a korai videojátékok világából ihletet merítő zenekarok is fellépnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik