Tech

Fedetlen női melleket nézne vagy rasszista gyűlölködést?

Avagy a mellbimbók vagy az uszítók a Facebook fő ellenségei?

A címben feltett kérdés nem valami hülye vicc; nagyon is komoly problémára utal: a Facebook sajátos logikájára.

Egy német fotós, Olli Waldhauer feltöltött a közösségi oldalra egy fényképet, amelyen egy félmeztelen nő álldogál, előtte pedig egy fickó ül egy fotelban, egy „Ne vásárolj törököktől” feliratú táblát tartva. A képhez tartozó bejegyzés pedig így szól: „A két ember közül az egyik megsérti a Facebook szabályait.”

Fotó: Olli Waldhauer
Fotó: Olli Waldhauer

Waldhauer arra a képtelen helyzetre utalt, hogy egy náci korszakra utaló rasszista felirat (csak abban ugye zsidók szerepeltek törökök helyett) simán jelen lehet a Facebookon, míg a fedetlen kebleket könyörtelenül eltávolítják – lévén, hogy az oldal szabályaival összeegyeztethetetlen.

Erre a kettős mércére kívánta felhívni a figyelmet Waldhauer; és a probléma azért is súlyos, mert amióta az országba áramlanak a menedékkérők, a Facebookot (is) elöntötte a rasszista mocskolódás. (Kell-e mondani: sajnos nem csak Németországban.)

Természetesen a fotót (természetesen a mellek miatt) eltávolították a közösségi oldalról, de cenzúrázott verziója még elérhető; illetve ennek hatására rengeteg hasonló kép kerül ki a #nippelstatthetze (uszítás helyett mellbimbók) címkével ellátva.

Például ez a sajátos alkotás:

Fotó: facebook.com/shahakshapira
Fotó: facebook.com/shahakshapira

Néhány napja hasonló akciót láthattunk egy svéd copyrightertől, aki mellvillantással és középső ujjainak felmutatásával tiltakozott a közösségi oldalon működő furcsa gyakorlat ellen.

Kérdés, hogy a rasszizmus és a homofóbia ellen egyébként rendszeresen felszólaló Facebook tud-e változtatni ezen a képtelen helyzeten (már próbaper is indult a cég ellen emiatt), és ki tudja-e szűrni a gyűlölködő bejegyzéseket és kommenteket, vagy az uszítást továbbra is napi szinten olvashatjuk, és a mellbimbók maradnak a Facebook legfőbb ellenségei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik