Tech

Zaklatás és internetfüggőség: veszélyben a gyerek és a nagyi

László Ferenc
László Ferenc

tech újságíró. 2015. 10. 31. 06:00

Önnek milyen weboldalakat néz a gyereke? És a nagymama bankkártyája biztonságban van?

A cikk elolvasás előtt most mindenki őszintén válaszoljon magának arra, hogy vajon tudja-e, milyen weboldalakat látogat, kikkel cseveg a gyereke? És ha a nagyszülők használnak internetet, vajon mindent átadtunk nekik arról, hogy milyen csalásókba nem szabad belefutni? Egy friss kutatás szerint ugyanis sok esetben a gyerekek és idősek inkább áldozatai, mint haszonélvezői az internetnek. Az adatok alapján a szülők 20 százalékának nincs ráhatása arra, hogy a gyermekei mit néznek vagy csinálnak online, valamint 38 százalékuk aggódik amiatt, hogy gyermekei internetrajongása függőséghez vezet. Ráadásul sok felnőtt érzi úgy, hogy saját, digitálisan aktív szülei és nagyszülei is veszélyeztetettek.

A válaszadók több mint fele (52%) úgy véli, hogy a gyermekeit érő online fenyegetések egyre gyakoribbak. A legfontosabb aggodalmak közé tartozik annak kockázata, hogy a gyerekek nem megfelelő tartalommal találkoznak (45%), és közel kétharmaduknak (60%) meggyőződése, hogy a gyerekeknek korlátlan hozzáférésük van az ilyen tartalmakhoz – derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International felméréséből. A további aggodalmak közé tartozik annak lehetősége, hogy a gyerekek veszélyes idegenekkel kommunikálnak (41%) és, hogy túl sok személyes információt osztanak meg magukról (40%). A megkérdezett szülők 38%-a attól fél, hogy a gyerekek függővé válnak az internettől, és túl sok időt töltenek online.

Amiatt, hogy a gyerekek vírusokkal találkoznak, és valószínűleg nem ismerik fel ezeket, a szülők 37 százaléka aggódik. Ugyanakkor meglepő, hogy az internetes zaklatás miatt, amelynek hihetetlenül pusztító és hosszú ideig tartó hatása lehet a fiatalok életére, csupán a szülők 35 százaléka aggódik komolyan. A gyermekek felé irányuló közvetlen fenyegetések mellett a szülők attól i tartanak, hogy a gyerekek ellenőrizetlen online tevékenységei más családtagokat is érinthetnek, például a véletlen adattörlés vagy adatvesztés (27%), vagy olyan váratlanul felmerülő költségek (25%) miatt, mint például az online alkalmazás- és játékvásárlások. A digitálisan aktív szülőkkel rendelkező válaszadók (a megkérdezettek 19%-a) felmenőiket még sebezhetőbbnek tartják, kétharmaduk pedig (az összes válaszadó 13%-a) amiatt aggódik, hogy az idősebb rokonok milyen furcsaságokkal találkozhatnak az interneten.

Az idősebb internetezőkkel kapcsolatos legfőbb aggodalmak között megtalálható a rosszindulatú programokkal (52%) vagy hamis weboldalakkal és e-mailekkel (50%) való találkozás, pénzveszteség csalás vagy bűncselekmény következményeként (45%), valamint az átverés (38%) vagy kémkedés áldozatává válás (37%). Összhangban a listán szereplő legnagyobb félelmekkel, amelyek a gyerekeket érintik, a veszélyes idegenekkel való megismerkedés (25%) és az explicit tartalmak (20%) is előkelő helyen végeztek az idősebbekre leselkedő veszélyek listáján.

Hogy mi segít leghatékonyabban a fenti problémák elkerülésében? Egyrészt a kommunikáció: amikor a gyerekeinket először engedjük oda az otthoni számítógéphez, vagy amikor a nagyszülőknek megmutatjuk az internet használatát, ne csak a praktikus ismereteket adjuk át. Az csak a kezdet, hogy hová kell beírni a webcímet és melyik ikonra kell kattintani a levelek elküldéséhez, mutassunk nekik példákat arra, milyen leveleket és csatolmányokat nem szabad megnyitni, milyen üzenetekre nem szabad válaszolni, és milyen adatainkat tilos megadni bárkinek is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.