Tech

Zaklatás és internetfüggőség: veszélyben a gyerek és a nagyi

Önnek milyen weboldalakat néz a gyereke? És a nagymama bankkártyája biztonságban van?

A cikk elolvasás előtt most mindenki őszintén válaszoljon magának arra, hogy vajon tudja-e, milyen weboldalakat látogat, kikkel cseveg a gyereke? És ha a nagyszülők használnak internetet, vajon mindent átadtunk nekik arról, hogy milyen csalásókba nem szabad belefutni? Egy friss kutatás szerint ugyanis sok esetben a gyerekek és idősek inkább áldozatai, mint haszonélvezői az internetnek. Az adatok alapján a szülők 20 százalékának nincs ráhatása arra, hogy a gyermekei mit néznek vagy csinálnak online, valamint 38 százalékuk aggódik amiatt, hogy gyermekei internetrajongása függőséghez vezet. Ráadásul sok felnőtt érzi úgy, hogy saját, digitálisan aktív szülei és nagyszülei is veszélyeztetettek.

A válaszadók több mint fele (52%) úgy véli, hogy a gyermekeit érő online fenyegetések egyre gyakoribbak. A legfontosabb aggodalmak közé tartozik annak kockázata, hogy a gyerekek nem megfelelő tartalommal találkoznak (45%), és közel kétharmaduknak (60%) meggyőződése, hogy a gyerekeknek korlátlan hozzáférésük van az ilyen tartalmakhoz – derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International felméréséből. A további aggodalmak közé tartozik annak lehetősége, hogy a gyerekek veszélyes idegenekkel kommunikálnak (41%) és, hogy túl sok személyes információt osztanak meg magukról (40%). A megkérdezett szülők 38%-a attól fél, hogy a gyerekek függővé válnak az internettől, és túl sok időt töltenek online.

Amiatt, hogy a gyerekek vírusokkal találkoznak, és valószínűleg nem ismerik fel ezeket, a szülők 37 százaléka aggódik. Ugyanakkor meglepő, hogy az internetes zaklatás miatt, amelynek hihetetlenül pusztító és hosszú ideig tartó hatása lehet a fiatalok életére, csupán a szülők 35 százaléka aggódik komolyan. A gyermekek felé irányuló közvetlen fenyegetések mellett a szülők attól i tartanak, hogy a gyerekek ellenőrizetlen online tevékenységei más családtagokat is érinthetnek, például a véletlen adattörlés vagy adatvesztés (27%), vagy olyan váratlanul felmerülő költségek (25%) miatt, mint például az online alkalmazás- és játékvásárlások. A digitálisan aktív szülőkkel rendelkező válaszadók (a megkérdezettek 19%-a) felmenőiket még sebezhetőbbnek tartják, kétharmaduk pedig (az összes válaszadó 13%-a) amiatt aggódik, hogy az idősebb rokonok milyen furcsaságokkal találkozhatnak az interneten.

Az idősebb internetezőkkel kapcsolatos legfőbb aggodalmak között megtalálható a rosszindulatú programokkal (52%) vagy hamis weboldalakkal és e-mailekkel (50%) való találkozás, pénzveszteség csalás vagy bűncselekmény következményeként (45%), valamint az átverés (38%) vagy kémkedés áldozatává válás (37%). Összhangban a listán szereplő legnagyobb félelmekkel, amelyek a gyerekeket érintik, a veszélyes idegenekkel való megismerkedés (25%) és az explicit tartalmak (20%) is előkelő helyen végeztek az idősebbekre leselkedő veszélyek listáján.

Hogy mi segít leghatékonyabban a fenti problémák elkerülésében? Egyrészt a kommunikáció: amikor a gyerekeinket először engedjük oda az otthoni számítógéphez, vagy amikor a nagyszülőknek megmutatjuk az internet használatát, ne csak a praktikus ismereteket adjuk át. Az csak a kezdet, hogy hová kell beírni a webcímet és melyik ikonra kell kattintani a levelek elküldéséhez, mutassunk nekik példákat arra, milyen leveleket és csatolmányokat nem szabad megnyitni, milyen üzenetekre nem szabad válaszolni, és milyen adatainkat tilos megadni bárkinek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik