Tech

Ha azt hitte, már nem veszélyesek a vírusok, ne higgye

Bár folyamatosan érkeznek hírek arról, hogy kevesebb már a számítógépes vírus és egyéb internetes károkozási forma, azért ne gondoljuk azt, hogy biztonságban van a gépünk. Egy friss felmérés szerint az internethasználóknak még mindig közel fele (45%) találkozott rosszindulatú programokkal az elmúlt 12 hónap során, és a legtöbb esetben (81%) a találkozás nem volt örömteli, valamilyen formában megsínylette a megtámadott eszköz, és valamilyen szinten rosszul járt a felhasználó. A rosszindulatú programok főként windowsos számítógépeken fordultak elő, a Microsoft rendszert használók 83%-a nyilatkozta azt, hogy az elmúlt egy évben kár érte őket. Azonban az Android és Mac OS X felhasználók sem immunisak, ugyanis 13, illetve 6%-uk számolt be fertőzésekről saját eszközeiken (ennyit arról az elméletről, hogy Mac rendszerre nem is léteznek vírusok).

Az európai felmérés szerint a felhasználók egy csomó különféle forrásból fertőződtek meg. 5 százalékuk például valamilyen gyanús weboldalt nyitott meg, 8 százalékuk esetében pedig USB meghajtóról került át a gépre a kártevő, ugyanennyien mondták, hogy “veszélytelen” programnak álcázott formában települt a gépére vírus. 7 százalékuk e-mail mellékletében kapott valami kedves ajándékot, de még így is akadt 13 százalék, akinek fogalma sincs, honnan érkezhetett a digitális kártevő.

Snap721

Ha pedig egyszer beüt a mennykő, akkor nagyot szól, legalábbis a válaszadók szerint mindenképpen, ugyanis öt esetbél négyszer valamilyen komolyabb, a bosszankodásnál erősebb következményekkel járó kárt is okozott a vírus. A felhasználók 35 százaléka csak annyit észlelt, hogy lelassult a gépe, 30 százalékuk viszont már tapasztalt zavaró reklámokat (például a böngésző nem kívánt weboldalakra irányította őket), a válaszadók 20 százaléka pedig kéretlen programokat talált a gépén. A fertőzés legveszélyesebb következményei között szerepelt az operációs rendszer beállításainak megváltoztatása a felhasználó tudta nélkül (17%), a személyes adatok elvesztése (10%), ellopása (8%), a jogosulatlan publikálások, vagy közösségi oldalakon történő lájkolások (9%) és a webkamera meghackelése (6%).

A válaszadók 11 százaléka zsaroló vírus áldozatává vált, és fizetniük kellett azért, hogy a károkozó készítői feloldják készülékük blokkolását, vagy dekódolják személyes fájljaikat (6%) a fertőzés után. Összességében minden harmadik felhasználó (33%) tapasztalt pénzügyi veszteségeket egy rosszindulatú fertőzés következményeként. Ugyanúgy, ahogy a bűnözőknek váltságdíjat kell fizetni, az áldozatoknak pénzt kell költeniük az adatok vagy az eszköz helyreállítására, valamint a fertőzés hatásának kiküszöbölésére szolgáló szoftverekre, sőt egyes esetekben új eszközt kell vásárolniuk. A pénzügyi veszteséget okozó esetekben a támadás átlagos költsége elérte a 140 dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik