Tech

Ha azt hitte, már nem veszélyesek a vírusok, ne higgye

Bátky Zoltán
László Ferenc
Bátky Zoltán, László Ferenc

2015. 10. 28. 13:00

Bár folyamatosan érkeznek hírek arról, hogy kevesebb már a számítógépes vírus és egyéb internetes károkozási forma, azért ne gondoljuk azt, hogy biztonságban van a gépünk. Egy friss felmérés szerint az internethasználóknak még mindig közel fele (45%) találkozott rosszindulatú programokkal az elmúlt 12 hónap során, és a legtöbb esetben (81%) a találkozás nem volt örömteli, valamilyen formában megsínylette a megtámadott eszköz, és valamilyen szinten rosszul járt a felhasználó. A rosszindulatú programok főként windowsos számítógépeken fordultak elő, a Microsoft rendszert használók 83%-a nyilatkozta azt, hogy az elmúlt egy évben kár érte őket. Azonban az Android és Mac OS X felhasználók sem immunisak, ugyanis 13, illetve 6%-uk számolt be fertőzésekről saját eszközeiken (ennyit arról az elméletről, hogy Mac rendszerre nem is léteznek vírusok).

Az európai felmérés szerint a felhasználók egy csomó különféle forrásból fertőződtek meg. 5 százalékuk például valamilyen gyanús weboldalt nyitott meg, 8 százalékuk esetében pedig USB meghajtóról került át a gépre a kártevő, ugyanennyien mondták, hogy “veszélytelen” programnak álcázott formában települt a gépére vírus. 7 százalékuk e-mail mellékletében kapott valami kedves ajándékot, de még így is akadt 13 százalék, akinek fogalma sincs, honnan érkezhetett a digitális kártevő.

Ha pedig egyszer beüt a mennykő, akkor nagyot szól, legalábbis a válaszadók szerint mindenképpen, ugyanis öt esetbél négyszer valamilyen komolyabb, a bosszankodásnál erősebb következményekkel járó kárt is okozott a vírus. A felhasználók 35 százaléka csak annyit észlelt, hogy lelassult a gépe, 30 százalékuk viszont már tapasztalt zavaró reklámokat (például a böngésző nem kívánt weboldalakra irányította őket), a válaszadók 20 százaléka pedig kéretlen programokat talált a gépén. A fertőzés legveszélyesebb következményei között szerepelt az operációs rendszer beállításainak megváltoztatása a felhasználó tudta nélkül (17%), a személyes adatok elvesztése (10%), ellopása (8%), a jogosulatlan publikálások, vagy közösségi oldalakon történő lájkolások (9%) és a webkamera meghackelése (6%).

A válaszadók 11 százaléka zsaroló vírus áldozatává vált, és fizetniük kellett azért, hogy a károkozó készítői feloldják készülékük blokkolását, vagy dekódolják személyes fájljaikat (6%) a fertőzés után. Összességében minden harmadik felhasználó (33%) tapasztalt pénzügyi veszteségeket egy rosszindulatú fertőzés következményeként. Ugyanúgy, ahogy a bűnözőknek váltságdíjat kell fizetni, az áldozatoknak pénzt kell költeniük az adatok vagy az eszköz helyreállítására, valamint a fertőzés hatásának kiküszöbölésére szolgáló szoftverekre, sőt egyes esetekben új eszközt kell vásárolniuk. A pénzügyi veszteséget okozó esetekben a támadás átlagos költsége elérte a 140 dollárt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.