Tech

Lehet, hogy vége az eddig ismert internetnek

Az internet fogalma mindezidáig egyet jelentett a szabadsággal. Az Európai Parlament azonban megtorpedózta mindezt, ami elég rossz hír még akkor is, ha mindez állítólag a mi érdekünkben történik.

Új szabályozást fogadott el a netsemlegesség témakörében az Európai Parlament. A nagy többséggel megszavazott csomag eredeti célja persze tényleg fontos volt: azt igyekeztek lehetetlenné tenni, hogy a teljesen szabályozás nélküli interneten a szolgáltatók akár kedvükre tiltsanak hozzáférést egyes oldalakhoz, és ugyanígy a saját holdudvarba tartozó weboldalakat és szolgáltatásokat nagyobb sévszélességgel, kedvezőbb feltételekkel üzemeltessenek. A szakértők gyakorlatilag attól féltették az internetet, hogy egy háttérben fizetős, kedvezményezettek számára előnyösebb szolgáltatást nyújtó területté válik.

Az eredeti cél még szép volt

A két éve folyó EP-huzavona alatt a netsemlegességgel kapcsolatos eredeti, jószándékú szabályozási javaslatokból egy eléggé visszás csomag lett, és mindennemű szakértői figyelmeztetések ellenére olyan kiskapuk maradtak benne, amelyek túlzott szabadságot adnak a szolgáltatók kezébe. Az EU egyes minisztereinek erősködése folytán ezek a kiskapuk konkrétan egy kétféle sebességű internet lehetőségét biztosítják, mely alapján “kritikus szolgáltatások” kérhetnek, és kaphatnak kiemelt sávszélességet.

Ez idáig még mindig jószándékúnak hangzik, hiszen így lehetne biztosítani okos városok, internetre kapcsolt biztonsági eszközök, önvezető autók számára azt, hogy folyamatosan elegendő gyorsaságú internet álljon rendelkezésükre.

Továbbra is minden kikerülhető

A ma elfogadott szabályozási csomag azonban az első reakciók szerint nagyon is széles játékteret ad az internetszolgáltatóknak abban, hogy meghatározzák, mik is ezek a kritikus szolgáltatások. Egyes vállalatok valamilyen fontos ügyre hivatkozva továbbra is elérhetik, hogy saját szolgáltatásaiknak prioritást adjanak a szolgáltatók, míg a kevesebb pénzből gazdálkodó, gyengébb lobbival működő kisebb cégek így versenyhátrányba kerülnek.

Ugyanígy a netszolgáltatók továbbra is játszhatnak azzal a lehetőséggel, hogy milyen adatforgalmi típusokat számolnak bele a havi adatforgalmi keretbe és miket tesznek ingyenessé. Így például elvben kiköthetik, hogy az interneten keresztül bonyolított hang-beszélgetések terén az egyik szolgáltatásért nem számolnak fel adatforgalmi díjat, a többiért viszont igen, így pedig máris közvetetten irányítják a piacot. Ugyanígy a szolgáltatók akár ellehetetlenítik a torrentezést, az interneten keresztüli játékot, a távmunkákat segítő telekonferenciákat, vagy akár a felhő alapú munkavégzést.

Internet 2.0

A szabályozást annak ellenére nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament, hogy olyan neves személyiségek tiltakoztak a végleges tervezet ellen, mint az internet atyjaként tisztelt Tim Berners-Lee. Hogy nagyon leegyszerűsítve mi változhat? Nézzünk egy példát.

Eddig az internet gyakorlatilag szabad volt, még ha szabályozatlanul is. Bármire kereshettünk, bármit nézhettünk, kivéve azt a keveset, ami az adott ország törvényeibe nem fért bele, például gyerekpornográfiát, vagy drogokat árusító oldalakat. Az, hogy milyen sebességű az internetünk, csak attól függött, milyen csomagra fizettünk elő a szolgáltatónál, ugyanolyan gyorsan jött be a 24.hu és az összes versenytársa, nem volt különbség az internetes telefonálásra rendelkezésre álló sávszélességben, és a torrentezésben sem. Persze egyes szolgáltatók néha megpróbálhattak trükközni, volt is ilyenre példa, de pont az volt a terv, hogy egy jól meghatározott netsemlegességi szabályrendszer épp az ilyen túlkapásokat nyesi le.

Ehhez képest lehet, hogy jövőre már valamilyen fontos sávszélesség-allokációs átalakításra hivatkozva a szolgáltatók egyre-másra a kezelhetetlenségig lelassítják a torrent protokollhoz használt internet sebességét, élvezhetetlenné teszik a Viber, a Skype és a többi VoIP telefon minőségét, mert megtehetik. Aztán persze jön a fantasztikus ajánlat: ha torrentezni szeretne, fizessen elő az extra díjcsomagra, és ha Viberen szeretne telefonálni, vegye meg a havi kiegészítő VoIP csomagot. vagy egy másik oldalról megközelítve, minden netes telefon kezelhetetlenül lassú lesz, kivéve azt az egyet, amelynek üzemeltetői valamilyen szinten összefonódnak a szolgáltatóval.

Szóval egyelőre úgy tűnik, a netsemlegességről hozott szabálycsomag olyan, mint egy hatalmas sajt, amelyből egyelőre a lyukakat sikerült megalkotni, de már így is késznek kiáltották ki az egészet. Hamarosan meglátjuk, mennyire repülnek rá a most már törvénybe is iktatott lehetőségekre a netszolgáltatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik