Tech

Kémkedő iPhone alkalmazások: tiltólistán a McDonald’s app is

A felhasználók adatainak védelme érdekében az Apple rengeteg alkalmazást leszedett a tartalomboltjából.

Az Apple bejelentette, hogy 256 olyan alkalmazást tiltott le az App Store-ból, melyek titokban kémkedtek a felhasználók után: az ügyben azok az applikációk érintettek, melyek egy third-party reklám SDK-t tartalmaznak.

A kínai Youmi által fejlesztett mobilreklám SDK titokban adatokat gyűjt arról, hogy a felhasználó milyen alkalmazásokat tölt le a készülékére, ezenkívül pedig rögzíti a felhasználó Apple ID-hoz tartozó elektronikus levelezési címet, illetve az iPhone mobilok és iPad tabletek sorozatszámát. Az információk végül egy magán API-n keresztül a Youmi szervereire továbbítódnak.

Az Apple a biztonsági probléma feltárását követően azonnal eltávolította az összes Youmi SDK-s alkalmazást az App Store-ból, így például a McDonald’s hivatalos kínai appját is. Szakértők szerint az érintett alkalmazások fejlesztői túlnyomó részt nem tudtak arról, hogy a Youmi SDK-ja titokban kémkedik. A programozók egyébként egy speciális szoftver segítségével egyszerűen leellenőrízhetik, hogy az alkalmazásukban ott figyel-e a Youmi SDK, illetve mostantól már senki sem tölthet fel ilyen titkos kémkedő funkciókkal rendelkező alkalmazást az App Store-ba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik