Tech

Hány megapixeles a kamerád? 12? Az enyém 250!

A Canon Expo 2015 rendezvényen testközelből ismerkedhettünk meg a legújabb nagyfelbontású fényképezőgépekkel és kamerákkal.

A Canon nemrégiben leplezte le az EOS 5Ds típusjelzésű vadonatúj digitális tükörreflexes fényképezőgépet, melynek legfőbb ismérve, hogy segítségével akár 50 megapixeles felbontásban is fotózhatunk, már amennyiben persze az ehhez szükséges nagyfelbontású objektívek is a rendelkezésünkre állnak. A japán gyártó azonban nem horgonyoz le 50 megapixelnél, ugyanis a vállalat a Párizsban megrendezett Canon Expo 2015 szakkiállításon már egy olyan újgenerációs CMOS képérzékelőt demózott, melynek felbontása nem kevesebb mint 120 megapixel. Az egyelőre még csak prototípus állapotú fejlesztés az APS-C-nél nagyobb, de a Full Frame-nél kisebb felületen vonultatja fel a maga 120 millió képpontját. Összehasonlításképp, az emberi szem körülbelül ugyanennyi fotoreceptorral rendelkezik.

Snap620

Az egész pontosan 29,2×20,2 milliméteres képszenzor 13280×9184 pixeles felbontású, 2,2 mikronos pixelméretű, és maximum 9,5 képkocka/másodperces képkiolvasási sebességre képes. Az elsősorban videós, monitoring, illetve repülőgépipari, valamint űhajózási célokra szánt újdonság várható ára, illetve elkészültének pontos időpontja egyelőre ismeretlen. A kiállításon egy prototípus EOS gépváz “személyében” képviseltette magát az új szenzor, és megtudtuk, hogy egy-egy 120 megapixeles fotó elmentése még ennek a nagyteljesítményű fényképezőgépnek is mintegy 20 másodpercébe telik.

Snap619

A Canon ezenkívül egy olyan APS-H méretű, nagyjából 29,2×20,2 milliméteres CMOS szenzort is demózott, amely mintegy 250 millió pixelt (19580×12600 képpont) tartalmaz. Ez a pixelszám világrekordernek számít a 35 mm-es full frame, vagyis teljes képmezősnél kisebb méretű CMOS képérzékelők esetében. Az újonnan kifejlesztett képérzékelő szenzorral felszerelt kamerával nem egészen 18 kilométeres távolságból úgy le lehet fotózni egy repülőgépet, hogy az oldalán lévő felirat olvasható.

Snap621

A CMOS szenzorok esetében a pixelszám növelése a jelek mennyiségének emelkedésével jár, amely számos jelfeldolgozási problémát okozhat. A Canon új CMOS szenzorja a kiemelkedően magas pixelszám ellenére rendkívül gyors 1,25 milliárd pixel/másodperces kiolvasási sebességgel bír. Ezt csak különböző miniatürizálási és jelfeldolgozási technológiákat érintő fejlesztésekkel volt lehetőség megvalósítani. A szenzor kiemelkedő felbontású videók esetében is biztosítja az adatok gyors kiolvasását 5 képkocka/másodperces sebességgel. A magas pixelszám mellett a Canon azt is elérte, hogy képérzékelője nagy érzékenységű legyen, képzaj-szintje ugyanakkor alacsony maradjon.

Snap622

A közel 250 megapixeles CMOS szenzorral felszerelt kamerával a Full HD-nél (1920×1080 pixel) nagyjából 125-ször nagyobb felbontású videót lehet rögzíteni. A szenzor még a 4K-s (3840×2160 pixel) videóknál is közel harmincszor nagyobb felbontást képes rögzíteni. A hatalmas felbontásnak köszönhetően a rögzített kép kis részlete is kivágható vagy nagyítható úgy, hogy minősége még élvezhető marad. A Canon szerint az új technológia kimondottan alkalmas bűnmegelőzési és biztonsági feladatok ellátására, de az ultranagy felbontású képrögzítést ipari célokra, például mérőműszerekben is lehet majd alkalmazni.

Snap623

Ajánlott videó

Olvasói sztorik