Tech

Kezünkben a Canon vadonatúj apró csúcsgépe

A Canon Expo 2015-ön kézbe vettük a japán gyártó most debütált legújabb MILC fotómasináját.

A Canon a riválisaihoz képest elég későn jelentette be első tükör nélküli cserélhető objektíves digitális fényképezőgépét, de most úgy tűnik, hogy végre kezd ráérezni a MILC-gyártásra. Ennek ékes bizonyítéka, hogy megérkezett a japán vállalat negyedik ilyen kategóriás készüléke, az EOS M10, melyet a Párizsban megrendezett Canon Expo 2015 rendezvényen tapogattunk meg.

A korábbi várakozásokkal ellentétben tehát nem EOS M4 néven támadó újdonság a tavaly februárban leleplezett EOS M3 követője. Az újdonság lelke egy új fejlesztésű APS-C CMOS képérzékelő, melynek révén maximum 18 megapixeles fényképek készíthetők. A masina mindössze 108×66,6×35 milliméter méretű, a mérlegen pedig alig 301 grammot nyom, tehát jelentősen kisebb mint a gyártó DSLR modelljei, de az ígéretek szerint azokhoz nagyon hasonló minőséget és sebességet biztosít.

IMG_1855_resize

A fényérzékenység alaphelyzetben ISO100 és ISO12800 között állítható, de adott esetben kiterjeszthető egészen ISO25600-ig is. A hátoldalán egy 3 colos képátlójú és 1,04 millió szubpixeles kijelzőt felvonultató EOS M10 “agya” egy nagyteljesítményű DIGIC 6 képfeldolgozó processzor, a minden körülmények mellett gyors és pontos élességállításra pedig az arcfelismerésre és tárgykövetésre is képes, negyvenkét AF-pontos Hybrid CMOS AF II autofókusz rendszer jelent garanciát. A kijelző 180 fokban elforgatható, s így a nehezen elérhető szögekből, például a talajhoz közel is lehet felvételeket készíteni: ha a kijelzőt maximális 180 fokban hajtjuk ki, a fényképezőgép automatikusan Self Portrait módba kapcsol szelfik készítéséhez.

IMG_1856_resize

A Wi-Fi csatlakozásnak köszönhetően már nem jelent problémát a fotók és videók tárolása vagy vezeték nélküli továbbítása más eszközökre, illetve az olyan felhőalapú tárhelyekre, mint például a Canon irista szolgáltatás. Az NFC technológia révén a képek és videók egyetlen érintéssel vihetőek át okostelefonra vagy a Canon Conect Stationre, így egy pillanat megoszthatjuk őket. Az EOS Canon Camera Connect alkalmazással a készülék mobiltelefonról is irányítható, így lehetőség nyílik a távolról történő manuális vezérlésre is.

Az ugyancsak vadonatúj EF-M 15-45mm IS STM objektívvel szerelt EOS M10 kit ára 599 dollár (164 ezer forint) – a forgalmazás novemberben kezdődik meg. Az új objektív hivatalos listaára 299 dollár (82 ezer forint).

IMG_1859_resize

Ajánlott videó

Olvasói sztorik