Tech

Halálba vezette őket a dugóelkerülő alkalmazás

Az idős pár a Waze nevű közösségi navigációs program GPS-ét követte azt gondolván, hogy az egy turisták által sűrűn látogatott sugárútra vezeti őket a brazíliai Niteroi-ba, amely egy nagyváros a riói öböl partján.

Ehelyett egy hasonló nevű utcában kötöttek ki, az egyik legdurvább nyomornegyedben, ahol a nőt agyonlőtték – számolt be az esetről a CNN.

Halálos veszedelembe irányított a GPS

A 70 éves, utazási ügynökként dolgozó Regina Murmura a 69 éves férjével, Franciscóval utazott keresztül Niteroi-n, amikor bekapcsolta a Waze-t. A brazil hatóságok szerint szombaton hajnalban ölték meg őt. Az applikáció a legerőszakosabb favelák egyikébe irányította a házaspárt.

A rendőrség szerint valaki 20 lövést eresztett bele az autójukba, egyelőre nem tudni, miért. A területen több drogbanda is tevékenykedik. Franciscónak sikerült elmenekülnie a helyszínről, nem sérült meg a támadásban.

A hatóságok a gyilkosság után lecsaptak a Caramujo favelára és egy lövöldözést követően őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, akinek köze lehet a Murmura-gyilkossághoz.

A Waze is nyilatkozott az ügyben: azt mondták, nagyon sajnálják a történteket. Hozzátették: nehéz megakadályozni a sofőröket, hogy veszélyes környékre tévedjenek, ha tévesen adják meg az úti céljukat. A Google tulajdonában lévő cég szerint azokat is haza kell navigálniuk, akik a nyomornegyedekben laknak, nem tehetnek kivételt.

Aggodalmak az olimpia miatt

Az incidens újra rávilágított egy égető problémára: a favelák okozta biztonsági aggályokra. 2016-ban ugyanis Rio olimpiát rendez, és bár a legtöbb nyomornegyedet már ellenőrzése alatt tartja a rendőrség, sok helyen még a kartellek uralkodnak.

Beláthatatlan következményei lehetnek, ha a GPS a bandák által ellenőrzött területekre küldi az olimpiára érkezőket, ezért a Waze képviselői már felvették a kapcsolatot a város illetékeseivel, hogy jobban megértsék Rio utcatérképét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik