Tech

Vajon Ön felismeri a hamis weboldalakat?

A felhasználók csupán 24 százaléka tud különbséget tenni egy valódi és egy hamis weboldal között, és Ön?

A felhasználó biztonsága a digitális környezetben számos tényezőtől függ. Először is, függ attól, hogy képes-e meghozni a megfelelő döntéseket. Az online szokásai megvédhetik a digitális személyazonosságát, pénzét és személyes adatait, vagy könnyű prédává változtathatja a bűnözők számára. A Kaspersky Lab szeretné felhívni a figyelmet erre a problémára egy egyszerű teszttel, mely segít a felhasználóknak megtudni, hogy pontosan milyen szintű a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudásuk. Továbbá a tesztből az is kiderül, hogy a felhasználók internetes szokásai biztonságosak-e vagy sem.

Az internethasználók gyakran nem ismerik fel a potenciális fenyegetést, amikor szembe kerülnek eggyel. Ezt az eredményt a Kaspersky Lab által szervezett korábbi felmérés is alátámasztja, melyben 18 ezer ember vett részt világszerte. A tesztből kiderül, hogy a válaszadók számos veszélyes helyzettel találkoznak, melyek gyakran előfordulnak böngészés közben, fájlok letöltésekor vagy a közösségi oldalak látogatásakor. 16 ország képviselői átlagosan 95 pontot kaptak a lehetséges 150-ből. Ez azt jelenti, hogy az elméleti szituációk csupán felére érkezett helyes és biztonságos válasz, a fennmaradó esetekben a felhasználók ki vannak téve a kellemetlen következmények kockázatának, mint például a bizalmas információk kiszivárgásának.

Snap497

A vizsgálat során csupán a válaszadók 24%-a volt képes felismerni egy valódi weboldalt, anélkül, hogy egy adathalász oldalt is kiválasztott volna mellé. Mi több, a megkérdezettek 58%-a csak az adatlopásra tervezett adathalász oldalt választotta ki, anélkül, hogy a megfelelő oldal bekarikázásra került volna. Az is kiderült, hogy minden tizedik felhasználó kész megnyitni egy csatolt fájlt ellenőrzés nélkül, egy gyanús e-mailben, mely sok esetben megfelel egy rosszindulatú program manuális telepítésének. További 19%-uk letiltana egy biztonsági megoldást, ha az hirtelen megpróbálná megakadályozni a telepítést, azzal az indokkal, hogy veszélyes lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik