Tech

Idegesítik az azonnal induló Facebook videók? Így tehet ellenük!

Egyre több felhasználónál aktiválódik az a szolgáltatás, amely azonnal elkezdi lejátszani az üzenőfalra beágyazott videókat. Szerencsére pár mozdulattal kikapcsolható az idegesítő funkció, mutatjuk, mit kell tennie.

Az elmúlt napokban két dolog is bosszantotta a Facebook felhasználóit. Egyrészt az, hogy néhányszor, fél órás, órás időtartamra a teljes közösségi szolgáltatás megbénult – erre nem tudunk gyógyírt, a hibát egyébként állítólag egy belső rendszerfrissítés okozta, méghozzá pont az, ami a következő, még idegesítőbb újdonságot is aktiválta.

Ez pedig nem más, mint az a tény, hogy mostantól alapértelmezésben azonnal elindul minden Facebookra feltöltött videó az üzenőfalon. Ez a Facebook új stratégiájának nem éppen enyhe erőltetése, ugyanis a Zuckerberg-birodalom most azt célozta be, hogy saját pályáján veri meg a YouTube-ot, és a legnagyobb, leginkább használt videómegosztóvá válik.

Ettől azonban még iszonyatosan zavaró tud lenni, ha az üzenőfal görgetésekor az összes videó elindul (még akkor is, ha szerencsére legalább annyi könnyítést hagytak, hogy a maguktól elinduló kisfilmek hang nélkül játszódnak le, a kismacskák nyávogását és az önjelölt szobatáncosok kísérőzenéjét már nekünk kell bekapcsolnunk). De mit tehet, ha zavarja, hogy minden úgy izeg-mozog a Facebookon, mint egy bespeedezett tinidiszkó? Mutatjuk.

Ha PC-n, böngészőben használja a szolgáltatást, kattintson a felső, kék csík szélén a lenyíló kis háromszögre, és a Beállítások (Settings) menü alatt a Videók (Videos) almenübe. Ezen belül találja a Videók automatikus lejátszása (Auto-Play Videos) sort, ahol értelmszerűen a Kikapcsolva (Off) opciót kell választani.

fbvideo01

Viszont érdemes figyelni arra, hogy ettől még mobilon ugyanúgy megmarad az automata videóindítás, ennek megszüntetéséhez a telefonon futó Facebook app beállításait kell szeretgetnünk kicsit. Ez talán még fontosabb azért, mert az azonnal elinduló videók úgy elkezdik leszívni a szolgáltatótól kapott havi adatkeretet, mint átlag főiskolás az ingyen vörösboroskólát. Aki iPhone-on, vagy iPaden facebookozik, a Fiókbeállítások (Account Settings) alatt válassza a Videók és fotók (Videos and Photos) menüpontot, ahol teljesen kikapcsolhatja a videók önműködő elindítását, de engedékenyebben azt is megadhatják, hogy csak WiFi kapcsolat esetén működjön az automata lejátszás az adatkeret veszélyeztetése nélkül. Androidos készülékeken ugyanezt a menü Beállítások (Settings) pontjában, az Alkalmazás beállításai (App Settings) menüpontot kiválasztva lehet, innentől a fenti választási lehetőségek állnak rendelkezésére.

fbvideo02

Ajánlott videó

Olvasói sztorik