Tech

Megrongáltak egy oszlopot? Ömlik a víz a tűzcsapból? Szóljon be az appon!

Győrből a szemünk előtt lesz okos város, egy nagy projekt keretében a város és az E.ON egy rakat környezetbarát fejlesztést hajtott végre.

Október 1-én indul Győrben a városszerviz mobilalkalmazás, aminek segítségével bárki bejelentést tehet például egy rongálásról, szivárgó tűzcsapról vagy balesetveszélyes játszótéri eszközről az üzemeltetőknek – közölték szerdán a város és az E.ON Hungária Zrt. smart city projektjének sajtótájékoztatóján.

Borkai Zsolt polgármester elmondta: a smart city (okos város) koncepcióban a gazdaság, a környezet, a társadalom, a kormányzás, a közlekedés és a lakókörnyezet, vagyis a mindennapi életet érintő területek fejlesztései szerepelnek. Ennek része a Mobilis Interaktív Élményközpont létrehozása, a győri járműipari életpályamodell, az Otthon melege program, a zajtérkép, valamint az önkormányzat, a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Motor Kft. között létrejött együttműködés.

Győr belépett a 21. századba

Ilyés Péter, az E.ON igazgatóságának tagja elmondta, hogy a több tucatnyi beruházás közül hatot a helyi vállalkozások bevonásával a társaság valósított meg, mintegy 100 millió forint értékben. A városszerviz indítása, az okos közvilágítás, a solar labor, a nagyteljesítményű töltőoszlopok, vagy az épületenergia-menedzsment kialakítása és telepítése után a gyakorlati tapasztalatokat fel fogják használni hazai hálózati infrastruktúrájuk fejlesztésére.

Kép: Varosszerviz.hu
Kép: Varosszerviz.hu

Szappanos Sándor, az E.ON Energiatermelő Kft. ügyvezető igazgatója, egyben a Smart City Győr program menedzsere elmondta, hogy október 1-én indul a városszerviz mobilalkalmazás, ez koordináták segítségével rögzíti a bejelentés pontos helyét. Csaknem 150 lámpatestet “okosítottak” a Kálóczy téri körzetben. Ezeknek egyenként szabályozható a fényerejük, és később akár kamerát vagy sebességmérőt is el lehet rajtuk helyezni. Két intézmény tetejére napelemeket szereltek fel: a solar laborban azt figyelik, hogy a termelődött energiát miként tudják beilleszteni a rendszerbe.

Ökoőrület, élhetőség

Az Aqua Sportközpontban kialakított épületenergia-rendszernél egyenként tudják figyelni a fogyasztott energiát. Telepítettek egy-egy elektromos töltőállomást a Dunakapu téri és a Révai úti mélygarázsoknál. Polgári István, a győri polgármesteri hivatal stratégiai csoportvezetője elmondta, hogy a tervek mind szerepelnek a város 2020-ig szóló infrastruktúrafejlesztési koncepciójában.

Hozzátette, a jövőbeni fejlesztések kizárólag olyan beruházások lesznek, amik hosszú távon határozzák majd meg a városiak mindennapjait. Így fejlesztik a bölcsődei, óvodai és szociális intézményeket, megújuló energiát alkalmaznának a távhőellátásban, fejlesztenék a kerékpárút-hálózatot, korszerűsítenék a buszállományt, és szeretnék elérni, hogy a 2017-es nyári ifjúsági olimpiai fesztivál “zöld” rendezvény legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik